În Monitorul Oficial nr. 675 din 1 septembrie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 129/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă. Actul abrogă, începând cu data de 1 septembrie 2016, Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 3/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu și protecția civilă, respectiv Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 130/2007 pentru aprobarea Metodologiei de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu.
Acces non-stop la legislație actualizată
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
(1) În sensul prezentelor norme metodologice, termenii și expresiile au următoarele semnificații:
a) aviz de protecție civilă – act emis în baza legii de către inspectoratele pentru situații de urgență județene/București- Ilfov, denumite în continuare inspectorate județene, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor adoptate în documentațiile tehnice ale lucrărilor de construcții, pentru realizarea adăposturilor de protecție civilă sau a punctelor de comandă;
b) autorizație de protecție civilă – act emis în baza legii de către inspectoratele județene, prin care se certifică, în urma verificării documentațiilor tehnice și în teren, realizarea adăposturilor de protecție civilă sau a punctelor de comandă, conform reglementărilor specifice;
c) instalație cu rol în asigurarea cerinței fundamentale „securitate la incendiu” – orice instalație de stingere a incendiilor, instalație de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, instalație de desfumare/evacuare fum și gaze fierbinți, instalație electrică pentru alimentarea receptoarelor cu rol de securitate la incendiu, instalație electrică pentru iluminat de siguranță, inclusiv condițiile de alimentare și de funcționare a acestora, instalație de protecție împotriva trăsnetului, instalație de detectare a gazelor inflamabile sau instalație de inhibare a exploziei.
(2) Prezentele norme metodologice utilizează termeni și expresii având sensurile prevăzute de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, de Legea nr. 481/2004 privind protecția civilă, republicată, cu modificările ulterioare, precum și din alte reglementări specifice.
(3) Lista documentelor care atestă performanța la foc a produselor pentru construcții cu rol în satisfacerea cerinței fundamentale „securitate la incendiu” ori a celor care au performanțe de comportare la foc se însușește de către beneficiar și trebuie să cuprindă, după caz, următoarele referențiale:
a) agrementul tehnic – document elaborat potrivit prevederilor Regulamentului privind agrementul tehnic pentru produse, procedee și echipamente noi în construcții, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcții, cu modificările și completările ulterioare, însoțit de avizul Comitetului Tehnic Permanent pentru Construcții;
b) declarația de performanță – document emis în baza Regulamentului (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții și de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului;
c) certificatul de conformitate CE sau agrementul tehnic european – document emis în baza Directivei Consiliului 89/106/CEE din 21 decembrie 1988 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre referitoare la materialele de construcții.
Art. 2.
Avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, precum și cele de protecție civilă se emit, potrivit legii, de către inspectoratele județene, pentru categoriile de construcții și amenajări stabilite prin hotărâri ale Guvernului.
CAPITOLUL II
Documente necesare pentru obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu și protecție civilă
SECȚIUNEA 1
Dispoziții comune
Art. 3.
Documentațiile tehnice prevăzute de prezentele norme metodologice se elaborează de către proiectanți, persoane fizice sau persoane juridice, autorizați în condițiile legii.
Art. 4.
Piesele scrise și desenate, inclusiv scenariul de securitate la incendiu și referatele verificatorilor de proiecte atestați, solicitate potrivit prezentelor norme metodologice, trebuie să fie datate, semnate olograf și ștampilate, pe fiecare pagină și planșă, de către respectivii specialiști, potrivit domeniului și specialității pentru care sunt atestați.
Art. 5.
(1) Scenariile de securitate la incendiu se întocmesc conform structurii prevăzute în anexa nr. 1 și se semnează, după caz, de către proiectanții de construcții, amenajări și instalații utilitare și cu rol în asigurarea cerinței fundamentale securitate la incendiu.
(2) Scenariile de securitate la incendiu trebuie să fie însușite de către verificatori de proiecte atestați.
(3) Scenariile de securitate la incendiu se includ în documentațiile tehnice ale construcțiilor și se păstrează de către utilizatori – investitori, proprietari, beneficiari, administratori etc. – pe toată durata de existență a construcțiilor și amenajărilor.
(4) Măsurile în domeniul apărării împotriva incendiilor stabilite prin scenariul de securitate la incendiu trebuie să se reflecte în piesele desenate ale documentațiilor de proiectare/execuție.
Art. 6.
(1) Piesele scrise și desenate, inclusiv scenariul de securitate la incendiu, și referatele verificatorilor de proiecte atestați se depun în original, în două exemplare, dacă prezentele norme metodologice nu prevăd altfel.
(2) Nu se acceptă ca piesele desenate să fie din mai multe bucăți lipite.
(3) Modificările olografe pe piesele scrise sau desenate trebuie certificate individual prin semnătură și ștampilă de către verificatorul de proiect atestat.
Art. 7.
(1) În situația în care lucrările de modificare și/sau de schimbare a destinației vizează părți ale unei construcții autorizate din punctul de vedere al securității la incendiu, atunci documentația de avizare/autorizare trebuie să trateze doar spațiile asupra cărora se intervine, în scenariu făcându-se o analiză a modului în care aceste intervenții influențează cerința fundamentală „securitate la incendiu” a întregii construcții.
(2) Autorizația de securitate la incendiu emisă pentru situația prevăzută la alin. (1) constituie anexă la autorizația de securitate la incendiu emisă inițial pentru acea construcție și se păstrează în aceleași condiții.
(3) În situația în care lucrările de modificare și/sau de schimbare a destinației vizează o construcție/spațiu, amenajare sau instalație, care nu are autorizație de securitate la incendiu, documentația de avizare/autorizare trebuie să trateze întreaga construcție/spațiu, amenajare sau instalație.
Art. 8.
Documentația tehnică trebuie să respecte prevederile reglementărilor tehnice în vigoare la data:
a) realizării construcțiilor noi;
b) realizării lucrărilor de modificare și/sau de schimbare a destinației construcțiilor ori de modificare a instalațiilor existente sau să cuprindă măsuri alternative în raport cu respectivele cerințe, atunci când în mod justificat tehnic unele dintre acestea nu pot fi îndeplinite;
c) depunerii cererii de emitere a autorizației pentru construcțiile sau instalațiile care au fost puse în funcțiune fără autorizație de securitate la incendiu sau să cuprindă măsuri alternative în raport cu respectivele cerințe, atunci când în mod justificat tehnic unele dintre acestea nu pot fi îndeplinite.
SECȚIUNEA a 2-a
Documente necesare pentru obținerea avizelor și autorizațiilor
Art. 9.
Avizele de securitate la incendiu se solicită pe baza documentelor prevăzute în anexa nr. 2.
Art. 10.
Avizele de protecție civilă se solicită pe baza documentelor prevăzute în anexa nr. 3.
Art. 11.
Autorizațiile de securitate la incendiu se solicită pe baza documentelor prevăzute în anexa nr. 4.
Art. 12.
Autorizațiile de protecție civilă se solicită pe baza documentelor prevăzute în anexa nr. 5.
CAPITOLUL III
Desfășurarea activității de avizare și autorizare
Art. 13.
(1) Avizele și autorizațiile de securitate la incendiu și de protecție civilă se solicită inspectoratelor județene în a căror zonă de competență urmează să fie realizate ori sunt amplasate construcțiile, instalațiile sau amenajările respective, de către persoanele prevăzute la art. 30 alin. (2) din Legea nr. 307/2006, cu modificările și completările ulterioare, direct sau prin împuterniciți, denumiți în continuare solicitanți.
(2) Documentația poate fi depusă și în format electronic, însoțită de semnătura electronică a factorilor implicați în procesul de avizare/autorizare.
(3) Modelele cererilor de eliberare a avizelor sunt prevăzute în anexele nr. 6-8.
(4) Modelele cererilor de eliberare a autorizațiilor sunt prevăzute în anexele nr. 9 și 10.
Art. 14.
(1) Termenul de emitere a avizelor este de maximum 15 zile.
(2) Termenul de emitere a autorizațiilor este de maximum 30 de zile.
(3) Termenele prevăzute la alin. (1) și (2) curg de la data înregistrării cererii, dacă documentația depusă este completă.
(4) În situația în care documentația este incompletă, în termen de cel mult 10 zile de la data înregistrării cererii, inspectoratul județean comunică solicitantului, în scris, documentele care trebuie depuse spre completare, precum și faptul că trebuie să ridice documentația depusă.
(5) Documentele necesare completării documentației se depun în maximum 30 de zile de la comunicare, de către persoanele prevăzute la art. 13, cu adresă scrisă în care se menționează numărul și data cererii.
(6) Dacă documentația a fost transmisă în format electronic, documentele necesare completării se vor comunica în același format, în maximum 30 de zile de la înștiințare, de către persoanele prevăzute la art. 13, cu menționarea numărului și datei cererii.
Art. 15.
În cazul adreselor prin care se comunică solicitanților că investiția/obiectivul nu intră sub incidența dispozițiilor hotărârilor Guvernului menționate la art. 2 , se rețin al doilea exemplar al acesteia, precum și un exemplar din documentele care justifică neîncadrarea, după caz.
Art. 16.
(1) Avizele emise de inspectoratele județene se redactează în două exemplare, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 11, 12 și 13. Un exemplar se păstrează de emitent.
(2) La emiterea avizelor se restituie solicitanților un exemplar din documentele depuse.
(3) Autorizațiile emise de inspectoratele județene se redactează în două exemplare, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 14 și 15. Un exemplar se păstrează de către emitent.
(4) La emiterea autorizațiilor de securitate la incendiu se restituie solicitanților un exemplar din documentele depuse, inclusiv avizul de securitate la incendiu și documentația vizată spre neschimbare care a stat la baza eliberării acestuia, după caz.
Art. 17.
(1) În situația în care, în urma verificării conținutului documentelor și, respectiv, a condițiilor din teren, se constată că nu sunt respectate prevederile reglementărilor specifice, cererea se respinge în termenele prevăzute la art. 14 alin. (1) sau (2).
(2) Respingerea cererii de emitere a avizului sau a autorizației impune reluarea procesului de avizare/autorizare, după remedierea deficiențelor comunicate.
(3) În cazul respingerii cererii pentru emiterea avizelor sau autorizațiilor, inspectoratele județene rețin cererea înregistrată, al doilea exemplar al adresei de respingere și un exemplar din documentele care justifică respingerea solicitării de emitere a avizelor/autorizațiilor.
Art. 18.
(1) Avizele și autorizațiile, însoțite de documentațiile vizate spre neschimbare care stau la baza eliberării lor, precum și adresele prin care se solicită completarea documentației ori cele de respingere, împreună cu documentațiile prevăzute la art. 14, respectiv la art. 17 alin. (3), se ridică de către solicitanți de la inspectoratul județean.
(2) În vederea urgentării procedurii de ridicare prevăzute la alin. (1), inspectoratul județean transmite solicitantului, spre informare, prin fax sau pe e-mail, adresa de respingere a cererii, precum și pe cea de completare a documentației tehnice.
(3) Dacă solicitanții nu ridică, în termen de 6 luni de la data emiterii, documentele prevăzute la alin. (1), acestea se arhivează potrivit reglementărilor în vigoare, fiind necesară reluarea procesului de avizare sau autorizare conform art. 13.
Art. 19.
(1) Ștampilele pentru vizarea spre neschimbare a documentațiilor depuse de solicitanți se confecționează prin grija inspectoratelor județene.
(2) Modelul ștampilei cu număr de identificare este prevăzut în anexa nr. 16.
(3) Numerele de identificare ale ștampilelor se stabilesc de fiecare inspectorat, în funcție de necesități.
CAPITOLUL IV
Valabilitatea avizelor și autorizațiilor
Art. 20.
(1) Avizele și autorizațiile sunt valabile numai însoțite de documentele vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii acestora.
(2) Deținătorii avizelor și autorizațiilor au obligația de a le păstra în bune condiții și de a le prezenta împreună cu documentele vizate spre neschimbare prevăzute în prezentele norme metodologice, la cerere, organelor împuternicite să execute controale, în condițiile legii.
Art. 21.
(1) Avizele și autorizațiile de securitate la incendiu își pierd valabilitatea dacă se constată de către agenții constatatori nerespectarea condițiilor care au stat la baza emiterii acestora, în ceea ce privește:
a) stabilitatea la incendiu a construcției;
b) limitarea propagării incendiilor la vecinătăți și în interiorul compartimentelor de incendiu;
c) protecția și evacuarea utilizatorilor;
d) siguranța forțelor care intervin pentru stingerea incendiilor;
e) asigurarea posibilităților de alimentare cu apă în caz de incendiu și, după caz, cu energie a consumatorilor aferenți sistemelor de protecție prevăzute.
(2) Pe lângă situațiile prevăzute la alin. (1), valabilitatea avizelor de securitate la incendiu și protecție civilă încetează odată cu încetarea valabilității certificatului de urbanism sau a autorizației de construire, intervenită în condițiile Legii nr. 50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale normelor metodologice de aplicare a acestei legi.
Art. 22.
În situația realizării unor lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației construcției sau amenajării, persoanele prevăzute la art. 30 alin. (2) din Legea nr. 307/2006, cu modificările și completările ulterioare, au obligația reluării procesului de autorizare și/sau avizare, conform prezentelor norme metodologice.
Art. 23.
(1) În cazul pierderii formularului care atestă existența avizului/autorizației de securitate la incendiu sau protecție civilă, solicitantul poate obține o copie a acestuia/ acesteia, în termenul de păstrare în arhivă a documentațiilor, pe baza unei cereri scrise adresate inspectoratului județean, în care menționează, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că deține documentația tehnică vizată spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului/autorizației și nu are modificări față de situația de la data autorizării.
(2) Pe fotocopia eliberată, personalul desemnat din structura de avizare-autorizare consemnează data, semnătura și face mențiunea „conform cu originalul”.
Art. 24.
(1) În cazul schimbării proprietarului pe parcursul realizării investiției, valabilitatea avizului de securitate la incendiu sau protecție civilă se menține, dacă sunt respectate condițiile care au stat la baza emiterii acestuia.
(2) În cazul schimbării proprietarului, utilizatorului sau denumirii beneficiarului, pe parcursul duratei de viață a construcției, valabilitatea autorizației de securitate la incendiu sau protecție civilă se menține, dacă sunt respectate condițiile care au stat la baza emiterii acesteia.
(3) În cazul menționat la alin. (2), se poate preschimba autorizația de securitate la incendiu, cu noua denumire, dacă se constată de către inspectorii de specialitate valabilitatea autorizației inițiale.