În Monitorul Oficial nr. 679 din 1 septembrie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 903/2016 pentru aprobarea Procedurilor de control și verificare în vederea certificării vinurilor varietale.
Acces non-stop la legislație actualizată
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
Prezentul ordin reglementează cadrul general prin care se instituie procedurile de control și verificare în vederea certificării vinurilor varietale.
Art. 2.
(1) Autoritatea competentă care verifică și certifică vinul varietal în raport cu legislația de referință este Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, denumit în continuare O.N.V.P.V.
(2) Structura cu atribuții de inspecție de stat pentru controlul tehnic vitivinicol din cadrul O.N.V.P.V. verifică respectarea prevederilor prezentului ordin.
Art. 3.
(1) Vinul varietal este vinul fără denumire de origine controlată, fără indicație geografică, care poartă numele unui soi dintre cele prevăzute la alin. (2) și care definește un produs care respectă următoarele cerințe:
a) provine din struguri recoltați din plantații de viță-de-vie înscrise în Registrul plantațiilor viticole (denumit în continuare R.P.V.), cu denumirea soiului admis pentru a produce vin varietal;
b) strugurii din care este obținut vinul varietal trebuie să provină în proporție de cel puțin 85% exclusiv din unul dintre soiurile prevăzute la alin. (2);
c) este produs în România, din struguri recoltați în arealele viticole, delimitate conform legislației în vigoare.
(2) Vinul varietal este produs din struguri proveniți din următoarele soiuri de viță-de-vie: Aligoté, Burgund mare, Băbească neagră, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Fetească regală, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot gris, Pinot noir, Riesling italian, Sauvignon blanc, Syrah.
(3) Lista soiurilor menționată la alin. (2) se completează și se actualizează anual și se notifică la Comisia Europeană de O.N.V.P.V.
Art. 4.
Dreptul de a folosi în etichetare numele soiului de viță-de-vie se acordă în conformitate cu legislația în vigoare, prin autorizația de producător de struguri destinați producerii de vin varietal, autorizația de producător de vin varietal sau certificatul de atestare a dreptului de comercializare a vinului varietal, emise de către O.N.V.P.V., după caz.
Art. 5.
Caracteristicile fizico-chimice și organoleptice ale vinurilor varietale trebuie să fie conforme cu legislația în vigoare.
CAPITOLUL II
Autorizarea plantațiilor producătoare de struguri pentru obținerea de vinuri varietale și a unităților de vinificație
Art. 6.
O.N.V.P.V. autorizează plantațiile producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri varietale și unitățile de vinificație.
Art. 7.
Metodologia de autorizare a plantațiilor producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri varietale, precum și a unităților de vinificație se face în baza procedurilor elaborate de către O.N.V.P.V., în conformitate cu legislația în vigoare.
CAPITOLUL III
Controlul, verificarea și certificarea vinurilor varietale
Art. 8.
Controlul vinului varietal în vederea certificării se efectuează în strictă conformitate cu procedura de control a O.N.V.P.V. prin:
a) control periodic, efectuat de către comisiile de evaluare a vinurilor în vederea certificării pentru comercializare, conform procedurilor specifice elaborate de către O.N.V.P.V., cu respectarea legislației în vigoare;
b) control sistematic, prin evidența declarațiilor de stocuri, de recoltă și de producție, centralizarea mișcărilor de produse vitivinicole destinate producerii vinurilor varietale și certificarea atestării dreptului de comercializare a vinurilor varietale.
Art. 9.
În conformitate cu legislația în vigoare, controlul vinurilor varietale constă în:
a) verificarea trasabilității vinurilor varietale;
b) verificarea parametrilor fizico-chimici și organoleptici ai vinurilor varietale.
Art. 10.
(1) Evaluarea vinurilor se face pe loturi, în faza anterioară îmbutelierii în vederea comercializării sau chiar și după îmbuteliere, dar obligatoriu înainte de faza de etichetare.
(2) Acordarea certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor varietale se face conform procedurii specifice de certificare, emisă de către O.N.V.P.V.
(3) Pentru orice vin varietal care a suferit modificări calitative în sens negativ, nu se încadrează în parametrii fizico-chimici și caracteristicile organoleptice corespunzătoare sau a fost supus unor tratamente și practici oenologice neautorizate, O.N.V.P.V. poate dispune suspendarea sau anularea certificatului de atestare a dreptului de comercializare ca vin varietal și sesizează inspectorii cu atribuții de inspecție de stat pentru controlul tehnic vitivinicol pentru aplicarea prevederilor legale în vigoare.
(4) Dacă vinul varietal evaluat de către comisii nu corespunde cerințelor pentru a fi comercializat ca vin cu denumire de soi, acesta este scos din evidențele O.N.V.P.V. privind vinurile varietale, iar producătorul este notificat de către O.N.V.P.V. în maximum 5 zile.
(5) Comercializarea vinului menționat la alin. (4) se face prin încadrarea în categoria „vin” (alb, rosé, roșu).
Art. 11.
(1) Comercializarea vinurilor varietale trebuie să respecte legislația în vigoare.
(2) Procesatorii și/sau îmbuteliatorii de vin varietal au obligația de a asigura trasabilitatea acestuia, prin intermediul documentelor și registrelor de evidență întocmite de către aceștia.
(3) La etichetarea vinurilor varietale îmbuteliatorul se obligă să garanteze veridicitatea tuturor informațiilor care prezintă consumatorului identitatea vinului respectiv.
(4) Pentru a evita inducerea în eroare a consumatorului în sensul precizat de legislația în vigoare este interzisă în etichetarea vinurilor varietale orice trimitere la o parte sau un întreg din numele unei denumiri de origine controlată sau unei indicații geografice.
Art. 12.
(1) Taxele de autorizare și certificare a vinurilor varietale sunt:
a) taxa de autorizare a plantațiilor furnizoare de struguri destinați obținerii de vinuri varietale este 20 lei/hectar/an;
b) taxa de certificare a vinurilor varietale este de 12 lei/hectolitru.
(2) Taxa prevăzută la alin. (1) lit. a) se achită la data autorizării plantațiilor furnizoare de struguri destinați obținerii de vinuri varietale.
(3) Taxa prevăzută la alin. (1) lit. b) se achită la data acordării certificatului de comercializare a vinurilor varietale.
(4) Taxele se vor plăti în contul IBAN nr. RO07TREZ70220G335000XXXX, C.I.F. 26318890, Trezoreria Sectorului 2, beneficiar Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, adresa: Șos. Iancului nr. 49, sectorul 2, municipiul București, cod poștal 021719.
(5) Taxele prevăzute la alin. (1) constituie venituri proprii ale O.N.V.P.V. în conformitate cu prevederile art. 55 alin. (1) lit. a) din Legea viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole nr. 164/2015.
CAPITOLUL IV
Dispoziții tranzitorii și finale
Art. 13.
La solicitarea deținătorilor de plantații pentru producerea de struguri cu denumire de origine controlată/indicație geografică cărora le-au fost emise autorizații, strugurii din recolta anului 2016 pot fi utilizați/comercializați în vederea obținerii vinului varietal, cu notificarea O.N.V.P.V.
Art. 14.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, O.N.V.P.V. va elabora metodologia și procedura de atestare, control și verificare în vederea certificării vinurilor varietale, care se aprobă prin decizie a directorului general al O.N.V.P.V.