În Monitorul Oficial nr. 234 din 30 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 47/2016 al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc privind aprobarea conținutului, rapoartelor și a accesului la informații transmise de către organizatorii de jocuri de noroc la distanță, definite la art. 10 alin. (1) lit. h)-n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.


BECK HANDBOOK – Călăuza juristului. Cereri și acțiuni în justiție. Ediție online martie 2016. DOAR ÎN LEGALIS! Cere accesul la noua ediție!


În extras

Cerințe generale

Sistemul informatic central și sistemul informatic în oglindă trebuie să aibă un mecanism de transmitere către un terminal situat la ONJN și conține minimum următoarele rapoarte:

1. Raport al tipului de joc

Sistemele de jocuri la distanță trebuie să poată furniza prin intermediul terminalului situat la ONJN un raport al tipului de joc (sau un raport cu denumire similară) la cerere pentru perioada specificată și cel puțin pentru luna anterioară datei curente, anul anterior datei curente și operării totale anterioare datei curente aferent fiecărui joc individual (de exemplu, plătibil). Raportul trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

a) intervalul selectat;

b) tipul de joc;

c) număr total de participanți la joc;

d) totalul pariat, inclusiv sumele bonus;

e) suma totală câștigată, inclusiv sumele aferente bonusurilor;

f) suma totală adăugată la jackpoturile progresive, dacă este cazul;

g) suma totală rambursată;

h) venitul organizatorului în conformitate cu prevederile art. 11 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare;

i) fondurile totale aferente jocurilor incomplete.

2. Raportul profitului jocului

Sistemele de jocuri la distanță trebuie să poată furniza prin intermediul terminalului situat la ONJN un raport al profitului jocului (sau un raport cu denumire similară) la cerere pentru perioada specificată a raportului și cel puțin pentru luna anterioară datei curente, anul anterior datei curente și operării totale anterioare datei curente. Raportul trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

a) totalitatea sumelor depuse în conturile jucătorului;

b) totalitatea sumelor retrase din conturile jucătorului;

c) totalitatea sumelor deținute curent în conturile jucătorului fără a include bonusurile;

d) venitul operatorului fără a include bonusurile acordate.

3. Raportul de configurare a jackpotului

Sistemele de jocuri la distanță trebuie să poată furniza prin intermediul terminalului situat la ONJN un raport de configurare a jackpotului (sau un raport cu denumire similară) la cerere pentru fiecare jackpot progresiv de pe site pentru perioada specificată a raportului și cel puțin pentru luna anterioară datei curente, anul anterior datei curente și operării totale anterioare datei curente. Raportul trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

a) numele jackpotului progresiv;

b) data și ora începerii jackpotului progresiv;

c) parametrii de configurare (suma pe zi, procentajul premiului etc.) ai tuturor jackpoturilor principale și secundare (inclusiv orice sume redirecționate);

d) elementul unic al listei de plăți al fiecărui joc existent;

e) suma totală a pariurilor eligibile pentru jackpotul (jackpoturile) progresiv(e);

f) suma totală a jackpoturilor progresive câștigate;

g) totalitatea contribuțiilor la jackpot câștigate;

h) demararea jackpotului sau alte valori care nu sunt finanțate din contribuții;

i) suma curentă a fiecărui premiu de jackpot oferit în cadrul respectivului jackpot;

j) valoarea curentă a contribuțiilor la jackpot redirecționate;

k) data și ora terminării jackpotului;

l) valoarea-limită a jackpotului progresiv, dacă este cazul;

m) suma care depășește limita, dacă este cazul.

4. Raportul câștigului aferent jackpotului

Sistemele de jocuri la distanță trebuie să poată furniza prin intermediul terminalului situat la ONJN un raport al câștigului aferent jackpotului (sau un raport cu denumire similară) la cerere pentru fiecare jackpot progresiv de pe site pentru perioada specificată a raportului și cel puțin pentru luna anterioară datei curente, anul anterior datei curente și operării totale anterioare datei curente. Raportul trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

a) numele jackpotului;

b) elementul unic de identificare a listei de plăți a jocului;

c) ID-ul unic al sesiunii de joc;

d) ID-ul unic al jucătorului;

e) ID-ul ciclului (rundei) jocului;

f) data și ora premiului jackpotului;

g) nivelul maxim al jackpotului;

h) suma jackpotului;

i) ID-ul utilizatorului și numele angajatului care procesează câștigul, dacă este cazul; și

j) ID-ul utilizatorului și numele supraveghetorului care confirmă câștigul, dacă este cazul.

5. Raportul evenimentelor semnificative

Sistemele de jocuri la distanță trebuie să poată furniza prin intermediul terminalului situat la ONJN un raport al evenimentelor semnificative (sau un raport cu denumire similară) la cerere pentru perioada specificată a raportului și cel puțin pentru luna anterioară datei curente, anul anterior datei curente și operării totale anterioare datei curente. Raportul trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

a) încercările eșuate ale sistemului de conectare la platforma de joc;

b) perioadele în care Sistemul de jocuri la distanță nu a fost accesibil sau nu a putut procesa cererile/tranzacțiile de orice natură ale participanților la joc;

c) rapoarte statistice, pentru perioade de timp selectabile, cu privire la funcționarea sistemului informatic central, a serverului de siguranță, a serverului în oglindă și a terminalului situat la ONJN;

d) câștiguri care depășesc valoarea de 15.000 euro;

e) tranzacții financiare (simple și corelate pe o perioadă definită de timp) care depășesc valoarea de 15.000 euro;

f) număr de ajustări ale tranzacțiilor financiare operate de organizator în conturile jucătorilor;

g) numărul de interdicții grupate în funcție de motivul excluderii;

h) orice altă activitate care a necesitat intervenția unui angajat și care a avut loc în afara scopului normal al operării sistemului;

i) alte evenimente semnificative sau neobișnuite.

6. Raport de notificare a unei schimbări

Sistemele de jocuri la distanță trebuie să poată furniza prin intermediul terminalului situat la ONJN un raport de notificare a unei schimbări (sau un raport cu denumire similară) pentru toate schimbările care au loc referitoare la configurarea sau parametrii sistemului și ai jocului, la cerere pentru perioada specificată a raportului și cel puțin pentru luna anterioară datei curente, anul anterior datei curente și operării totale anterioare datei curente. Companiile licențiate trebuie să furnizeze un raport de comparații între setările anterioare și cele noi referitoare la joc. Raportul trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

a) modalitatea de auditare/verificare a informațiilor schimbate/modificate de conturile de administrare;

b) schimbările aferente datei/orei pe serverul principal;

c) schimbările parametrilor.

7. Raport de excludere

Sistemele de jocuri la distanță trebuie să poată furniza prin intermediul terminalului situat la ONJN un raport de excludere (sau un raport cu denumire similară) pentru toți jucătorii excluși sau autoexcluși la cerere pentru perioada specificată a raportului și cel puțin pentru luna anterioară datei curente, anul anterior datei curente și operării totale anterioare datei curente. Raportul trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

a) ID-ul unic al jucătorului;

b) tipul excluderii (permanentă, autoexcludere etc.);

c) data demarării excluderii;

d) data terminării excluderii, dacă este cazul;

e) motivul excluderii;

f) de câte ori a fost exclus jucătorul (la data raportului).

8. Raport de ajustare a soldului contului

Sistemele de jocuri la distanță trebuie să poată furniza prin intermediul terminalului situat la ONJN un raport de ajustare a soldului contului aferent jocurilor la distanță (sau un raport cu denumire similară) la cerere pentru fiecare ajustare zilnică al fiecărui ID al jucătorilor autorizați și cel puțin pentru luna anterioară datei curente, anul anterior datei curente și operării totale anterioare datei curente. Raportul trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

a) numele și numărul contului aparținând jucătorului autorizat;

b) data și ora ajustării soldului contului;

c) numărul unic al tranzacției;

d) suma cu care s-a ajustat soldul contului;

e) soldul contului înainte de ajustare;

f) soldul contului după ajustare;

g) tipul ajustării contului; și

h) motivul/descrierea ajustării soldului contului.