În Monitorul Oficial nr. 836 din 9 noiembrie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 904/2015 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 973/2012 privind aprobarea procedurii de acordare a sumelor din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, pentru finanțarea unor cheltuieli de investiții și reparații capitale pentru centrele de zi și rezidențiale.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

Art. I.

Hotărârea Guvernului nr. 973/2012 privind aprobarea procedurii de acordare a sumelor din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, pentru finanțarea unor cheltuieli de investiții și reparații capitale pentru centrele de zi și rezidențiale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 695 din 10 octombrie 2012, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 4 va avea următorul cuprins:

„Art. 4

(1) După aprobarea solicitării de finanțare, beneficiarii încheie un contract de finanțare cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, ca autoritate finanțatoare, prin agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, denumite în continuare agenții teritoriale, în calitate de reprezentante ale autorității finanțatoare. Modelul contractului de finanțare se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.

(2) Contractul de finanțare cuprinde sumele care fac obiectul acestuia, obligațiile și drepturile părților, contribuția beneficiarului care reprezintă un procent de minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile de la bugetul de stat, condițiile de reziliere, precum și orice alte aspecte considerate relevante în relația dintre părți iar în cazul beneficiarilor instituții publice locale, cel puțin elementele prevăzute la art. 34 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Valoarea contractului de finanțare se poate diminua cu sumele rezultate în urma finalizării procedurilor de achiziție a lucrărilor și/sau a achizițiilor de produse, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(4) Dacă valoarea contractului de lucrări și/sau a contractului de furnizare de produse este mai mare decât valoarea contractului de finanțare, diferența de valoare va fi suportată de către beneficiar suplimentar față de contribuția prevăzută la alin. (2).

(5) După încheierea contractului de lucrări și/sau a contractului de furnizare de produse, în termen de maximum 5 zile de la semnarea de către toate părțile, o copie a acestuia și a contractului de finanțare prevăzut la alin. (1) se transmit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, denumită în continuare Agenție, și Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

(6) Contractul de finanțare se semnează de către beneficiar la nivel de reprezentant legal al acestuia și de către finanțator, care este Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, reprezentat de agenția teritorială, și va purta viza de control financiar preventiv propriu a ambelor părți.

(7) În sensul prezentei hotărâri, contractul de lucrări este acel contract de achiziție publică reglementat de prevederile art. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările și completările ulterioare.

(8) În sensul prezentei hotărâri, contractul de furnizare de produse este acel contract de achiziție publică reglementat de prevederile art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2006, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările și completările ulterioare.”

2. Articolul 5 va avea următorul cuprins:

„Art. 5

(1) În situația în care pe parcursul execuției se constată necesitatea realizării unor lucrări suplimentare sau neprevăzute din categoria celor aprobate potrivit art. 3 alin. (1) și care sunt necesare pentru respectarea standardelor de calitate ori intervin majorări justificate ale unor cheltuieli care condiționează finalizarea obiectivului sau punerea în funcțiune a acestuia, iar valoarea contractului de finanțare este sub nivelul aprobat, beneficiarul poate semna un act adițional la contractul de finanțare și ulterior la contractul de lucrări și/sau contractul de furnizare de produse, finanțarea de la bugetul de stat acordându-se cu încadrarea în valoarea maximă aprobată potrivit prevederilor art. 3 alin. (1).

(2) În situația în care, în termen de 12 luni de la încheierea contractului de finanțare, beneficiarul nu a încheiat contractul de lucrări și/sau contractul de furnizare de produse și nu face dovada demarării procedurilor legale pentru încheierea acestuia, contractul de finanțare încetează de drept.

(3) În situația prevăzută la alin. (2) poate fi făcută o nouă solicitare de finanțare, dar nu mai devreme de 18 luni de la aprobarea cererii de finanțare.”