În Monitorul Oficial nr. 834 din 9 noiembrie a.c. a fost publicată Norma nr. 19/2015 a Autorității de Supraveghere Financiară privind aplicarea Standardelor internaționale de raportare financiară de către societățile de asigurare, asigurare-reasigurare și de reasigurare.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

Art. 1.

(1) Prezenta normă stabilește modul de întocmire în scop informativ a situațiilor financiare anuale individuale în conformitate cu Standardele internaționale de raportare financiară, denumite în continuare IFRS, de către societățile de asigurare, asigurare-reasigurare și de reasigurare autorizate, reglementate și supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.

(2) Prevederile prezentei norme nu se aplică sucursalelor cu sediul în România, care aparțin unei societăți de asigurare, asigurare-reasigurare și de reasigurare cu sediul în străinătate.

Art. 2.

În înțelesul prezentei norme, IFRS reprezintă standardele internaționale adoptate la nivel european prin Regulamentul (CE) nr. 1.606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate.

Art. 3.

(1) Începând cu exercițiul financiar al anului 2015, pentru o perioadă de trei ani consecutivi, societățile de asigurare, asigurare-reasigurare și de reasigurare, denumite în continuare entități, au obligația de a întocmi, în scop informativ, situațiile financiare anuale în conformitate cu IFRS ca al doilea set de situații financiare.

(2) Entitățile vor întocmi situațiile financiare anuale în conformitate cu IFRS adoptate potrivit procedurii prevăzute la art. 6 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 1.606/2002.

Art. 4.

(1) Situațiile financiare anuale prevăzute la art. 3 alin. (1) vor fi obținute prin retratarea datelor prezentate în balanțele contabile întocmite în baza evidenței contabile organizate potrivit Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurărilor, aprobate prin Ordinul președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 3.129/2005, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Entitățile ce vor întocmi pentru prima dată un set informativ al situațiilor financiare anuale în conformitate cu IFRS vor proceda la retratarea soldurilor de deschidere prezentate în situația poziției financiare la data de 31 decembrie 2015. Retratarea va fi efectuată în conformitate cu principiile contabile IFRS. Soldurile de deschidere pentru situațiile financiare anuale întocmite în conformitate cu IFRS la data de 31 decembrie 2015

se vor obține prin retratarea conform principiilor IFRS a informațiilor prezentate în situațiile financiare anuale pentru anul 2014 întocmite în baza Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurărilor, aprobate prin Ordinul președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 3.129/2005, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Situația poziției financiare, parte componentă a situațiilor financiare anuale în conformitate cu IFRS încheiate la data de 31 decembrie 2015, va cuprinde:

  1. a) informații aferente exercițiului financiar de raportare încheiat la data de 31 decembrie 2015;
  2. b) informații aferente exercițiului financiar încheiat anterior celui de raportare, respectiv la data de 31 decembrie 2014;
  3. c) informații aferente începutului exercițiului financiar anterior celui de raportare, respectiv la data de 1 ianuarie 2014.

(4) Situația rezultatului global va cuprinde două coloane de informații, corespunzătoare exercițiului financiar încheiat la data de 31 decembrie 2015 și exercițiului financiar anterior de raportare încheiat la data de 31 decembrie 2014.

Art. 5.

Entitățile care au întocmit și transmis către A.S.F. un set informativ de situații financiare în conformitate cu IFRS anterior intrării în vigoare a prezentei norme vor întocmi în continuare aceste situații financiare și pentru exercițiul financiar încheiat la data de 31 decembrie 2015 fără a prezenta în aceste situații soldurile de retratare inițiale. Soldurile de deschidere la data de 1 ianuarie 2015 vor fi preluate din soldurile de închidere la data de 31 decembrie 2014 din situațiile IFRS întocmite cu scop informativ.

Art. 6.

(1) Entitățile vor anexa la situațiile financiare anuale întocmite în conformitate cu IFRS un document al cărui conținut să evidențieze diferențele dintre tratamentele contabile conform reglementărilor contabile menționate la art. 4 alin. (1) și tratamentele prevăzute de IFRS, pentru fiecare element din structura situațiilor financiare, cu explicațiile aferente.

(2) Diferențele/Ajustările de valoare determinate între tratamentele contabile conform reglementărilor contabile menționate la art. 4 alin. (1) și aplicarea principiilor IFRS se vor prezenta distinct, sub forma unor monografii descriptive care să cuprindă explicația operațiunii contabile și diferențele înregistrate cu precizarea punctuală a prevederilor aplicabile potrivit IFRS.

Art. 7.

Situațiile financiare anuale întocmite în conformitate cu IFRS sunt supuse auditului statutar potrivit prevederilor legale în vigoare, aprobate de acționarii entităților și publicate pe site-ul propriu al entităților.

Art. 8.

Situațiile financiare anuale întocmite în conformitate cu IFRS prevăzute la art. 7 vor fi transmise la A.S.F. până la data de 30 iunie a exercițiului financiar următor, fiind destinate exclusiv pentru a fi utilizate de entitățile respective, acționarii acestora și A.S.F., mențiune care se va efectua la publicarea acestora pe pagina web a entității.

Art. 9.

Membrii consiliului de supraveghere, consiliului de administrație, directoratului, conducerii executive, conducătorul compartimentului economico-financiar ai entităților trebuie să asigure măsurile necesare pentru aplicarea corespunzătoare a prevederilor prezentei norme în vederea întocmirii, auditării, publicării și transmiterii către A.S.F. a situațiilor IFRS ca al doilea set de situații financiare. Aceste persoane răspund pentru modul de îndeplinire a măsurilor concrete stabilite în sarcina structurilor organizatorice implicate și pentru exactitatea datelor care sunt preluate, respectiv sunt înscrise în situațiile financiare anuale.

Art. 10.

Nerespectarea prevederilor prezentei norme se sancționează în conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 11.

Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și pe site-ul A.S.F. și intră în vigoare la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.