În Monitorul Oficial nr. 325 din 13 mai a.c. a fost publicat Ordinul nr. 484/2015 al Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului privind aprobarea schemelor de ajutor de minimis pentru acţiunile din Programul de promovare a exportului, în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2015.


Totul despre insolvență. Codul insolvenței. Legea nr. 85/2014. Comentariu pe articole. Ediția 5 și Legea procedurii insolvenței. Comentariu pe articole. Ediția 4 sunt acum Legalis®. Comandă cărțile în Raftul Legalis®


În extras
Art. 1.

Se aprobă instituirea schemelor de ajutor de minimis pentru acţiunile din Programul de promovare a exportului, administrat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului privind participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale în străinătate, organizarea de misiuni economice şi acţiuni de promovare a exportului în străinătate şi realizarea de studii de piaţă şi pe produse, inclusiv pentru obiective complexe, în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2015.

Art. 2.

Măsurile de sprijin care constituie ajutoare de minimis, formele concrete sub care vor fi acordate ajutoarele şi condiţiile de acordare a acestora sunt prevăzute în anexele nr. 1 – 3, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 3.

Declaraţia pe propria răspundere a beneficiarilor ajutorului de minimis referitoare la respectarea regulii privind cumulul ajutoarelor situate sub pragul de minimis este parte integrantă din Cererea de înscriere – Declaraţia pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor pentru participarea la acţiunile din Programul de promovare a exportului, cu finanţare parţială de la bugetul statului, prevăzută în anexa nr. 4, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 4.

Prezentul ordin intră în vigoare la 1 iulie 2015 şi se aplică până la 31 decembrie 2015.

Art. 5.

Departamentul de comerţ exterior şi relaţii internaţionale, Direcţia investiţii, achiziţii publice şi servicii interne şi Direcţia buget, financiar contabilitate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 6.

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi, în termen de 15 zile de la data adoptării, se va transmite spre informare Consiliului Concurenţei şi se va publica pe pagina de internet a Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

Ministrul economiei, comerţului şi turismului,

Mihai Tudose

ANEXA Nr. 1

SCHEMA DE AJUTOR DE MINIMIS

„Participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale în străinătate”

  1. Titlul schemei de ajutor de minimis: „Participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale în străinătate”

Art. 1.

Prezenta procedură instituie o schemă de ajutor de minimis denumită „Participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale în străinătate” (schema).

Art. 2.

Acordarea ajutoarelor de minimis în cadrul acestei scheme se va face numai cu respectarea criteriilor privind ajutorul de minimis stipulate de Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis.

  1. Scopul schemei

Art. 3.

Scopul prezentei scheme este de a susţine operatorii economici în procesul de promovare a exporturilor, prin acordarea de ajutoare de minimis pentru acoperirea costurilor de participare la târguri comerciale în vederea lansării unui produs nou sau existent pe o piaţă nouă într-un alt stat membru sau într-o ţară terţă, în conformitate cu teza nr. (9) din Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013.

  1. Obiectivele schemei

Art. 4.

Obiectivele schemei sunt:

  1. a) promovarea exportului, în condiţiile art. 3;
  2. b) îmbunătăţirea structurii exportului prin lansarea de produse noi pe pieţele externe;
  3. c) îmbunătăţirea accesului produselor şi serviciilor româneşti pe pieţele externe.
  4. Necesitatea implementării schemei

Art. 5.

Implementarea schemei este necesară pentru susţinerea acţiunilor operatorilor economici pentru promovarea produselor şi serviciilor româneşti pe pieţele externe de interes.

  1. Domeniul de aplicare

Art. 6.

(1) Prezenta schemă se aplică ajutoarelor pentru promovarea exportului din toate domeniile, cu excepţia:

  1. a) ajutoarelor acordate operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii, astfel cum sunt reglementate de Regulamentul (CE) nr. 104/2000 al Consiliului din 17 decembrie 1999 privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor pescăreşti şi de acvacultură;
  2. b) ajutoarelor acordate operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole;
  3. c) ajutoarelor acordate operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în sectorul prelucrării şi comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri:

(i) atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza preţului sau a cantităţii unor astfel de produse achiziţionate de la producătorii primari ori introduse pe piaţă de întreprinderile respective;

(ii) atunci când ajutoarele sunt condiţionate de transferarea lor parţială sau integrală către producătorii primari;

  1. d) ajutoarelor destinate activităţilor legate de export către ţări terţe sau către alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantităţile exportate, ajutoarelor destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
  2. e) ajutoarelor condiţionate de utilizarea preferenţială a produselor naţionale faţă de produsele importate;
  3. f) ajutoarelor acordate universităţilor şi organizaţiilor de cercetare pentru activităţile de bază, care nu fac obiectul normelor în materie de ajutoare de stat, şi anume:

(i) activităţile educaţionale în vederea creşterii numărului resurselor umane şi a îmbunătăţirii competenţelor acestora;

(ii) desfăşurarea de activităţi independente de cercetare şi dezvoltare în vederea dobândirii unor cunoştinţe vaste şi a unei mai bune înţelegeri, inclusiv activităţi de cercetare şi dezvoltare în colaborare; precum şi

(iii) diseminarea rezultatelor cercetării;

  1. g) ajutoarelor acordate pentru achiziţionarea de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri.

(2) În cazul în care un operator economic îşi desfăşoară activitatea în sectoarele menţionate la alin. (1) lit. a), b), c), f) sau g), operatorul economic este eligibil pentru a primi ajutoare de minimis în cadrul prezentei scheme pentru activitatea de export de produse sau servicii de concepţie şi/sau marcă proprie, în condiţiile în care la înscriere poate face dovada cu documente din care să rezulte separaţia între activităţi sau o distincţie între costurile aferente activităţii de export şi costurile aferente sectoarelor excluse din domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 1.407/2013, astfel încât aceste din urmă activităţi să nu beneficieze de ajutoare de minimis.