În Monitorul Oficial nr. 732 din 28 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 83/2013 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


În extras:

Domeniu de aplicare

Art. 2

(1) Metodologia se aplică de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi:

a) producătorii de energie electrică pentru care ANRE stabileşte obligaţii de vânzare a unor cantităţi ferme de energie electrică pe bază de contracte reglementate;

b) furnizorii de ultimă instanţă pentru achiziţia, pe bază de contracte reglementate, a energiei electrice destinate acoperirii consumului clienţilor finali cu regim reglementat, cu respectarea procentelor de achiziţie din piaţa concurenţială prevăzute în calendarul de eliminare a tarifelor reglementate;

c) producătorii de energie electrică deţinători de grupuri/centrale care beneficiază de scheme alternative de sprijin de tip feed-in, după implementarea unor astfel de scheme de sprijin;

d) Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ – SA. (C.N. „Transelectrica“– S.A.).

(2) În cazul producătorilor menţionaţi la alin. (1) lit. a), stabilirea preţurilor şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate, conform prevederilor prezentei metodologii, se aplică pe perioada calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, respectiv până la data de 31 decembrie 2017.

(3) Modificarea cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate se referă la cantităţile stabilite conform prevederilor alin. (2) şi se aplică pe perioada calendarului de eliminare a tarifelor reglementate:

a) la solicitarea furnizorilor de ultimă instanţă, în cazul unor majorări imprevizibile ale prognozei de consum sau în cazul unor reduceri semnificative ale prognozei de consum, ca urmare a migrării clienţilor finali proprii sau reducerii/întreruperii activităţii acestora; sau

b) la solicitarea producătorilor pentru care ANRE a stabilit obligaţii de vânzare a unor cantităţi ferme de energie electrică pe bază de contracte reglementate, în cazul unor evenimente în unităţile/grupurile proprii, care fac imposibilă producerea respectivelor cantităţi.

(4) Ajustarea preţurilor pentru energia electrică vândută pe bază de contracte reglementate se referă la preţurile stabilite conform prevederilor alin. (2) şi se aplică pe perioada calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, la solicitarea producătorilor, în cazul în care se înregistrează variaţii semnificative ale preţului mediu de achiziţie a combustibilului (sau costului apei uzinate, în cazul grupurilor hidroelectrice) faţă de cel considerat la stabilirea preţurilor în vigoare.