Statul a continuat sa incaseze taxa de un cent (3,2 bani) pe litru impusa pentru a acoperi datoria de 507,3 milioane de dolari a fostei Companii Romane de Petrol (CRP), desi aceasta a fost acoperita integral in luna octombrie a anului trecut. „Sumele incasate in Fondul special pentru produse petroliere dupa regularizarea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol se utilizeaza pentru diminuarea datoriei publice interne „, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerele Economiei si Finantelor Publice.
In nota de fundamentare nu se explica de ce s-a mai incasat taxa de un cent pe litru dupa 21 decembrie, dar proiectul de ordonanta de urgenta stabileste ca sumele care exced acele datorii vor fi utilizate pentru diminuarea datoriei publice.
 
Odata cu aprobarea proiectului de OUG de catre Guvern si intrarea in vigoare a actului normativ, taxa de un cent pe litru va fi eliminata.
 
Fondul special pentru produse petroliere, denumirea oficiala a taxei impuse pentru recuperarea datoriilor CRP, a fost instituit printr-o ordonanta de urgenta in anul 2000