Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara efectueaza cercetari penale fata de inculpatul MURESAN IOAN, comisar superior in cadrul Garzii Financiare – Sectia Judeteana Timis, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de santaj.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În data de 23 decembrie 2010, inculpatul Mureşan Ioan, prevalându-se de calitatea sa de comisar în cadrul Gărzii Financiare – Secţia Judeţeană Timiş, a simulat efectuarea unui control de specialitate la un magazin alimentar din municipiul Timişoara aparţinând unui denunţător. Cu această ocazie, a constatat unele abateri de la legislaţia fiscală şi i-a comunicat denunţătorului că acestea sunt sancţionabile cu amendă contravenţională cuprinsă între 8.000 şi 10.000 lei şi suspendarea activităţii societăţii comerciale.
În realitate, Mureşan Ioan a efectuat acest control în mod formal şi superficial pentru a o determina pe o persoană apropiată denunţătorului să restituie unei alte persoane, cunoştinţa lui Mureşan Ioan, o datorie în sumă de 7.000 de lei.
În continuare, în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, în condiţiile în care denunţătorul era într-o stare de temere indusă de ameninţarea că va fi sancţionat, Mureşan Ioan i-a stabilit denunţătorului termene şi sume fixe şi certe privind modalitatea de achitare a datoriei, care a fost restituită parţial.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Sursa: DNA