Bancherii au continuat sa scumpeasca creditele pentru populatie si in august, un salt semnificativ fiind inregistrat de dobanzile la creditele de consum in lei care sunt in prezent mai scumpe chiar decat inainte de criza, dobanda anuala efectiva urcand la 19,3% pe an.
Si creditele ipotecare in euro s-au scumpit in ultimele luni cu circa doua puncte procentuale, dobanda anuala efectiva urcand de la 5,6% la 7,4% pe an, potrivit datelor BNR. Astfel, rata lunara la un credit ipotecar de 50.000 de euro, pe 30 de ani, a urcat de la 280 la 330 de euro, adica cu 20%.
“Cresterea costului efectiv a fost generata de majorarea anumitor comisioane, in conditiile in care dobanda nominala nu a suferit modificari”, spune Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite la nivel local.
Bancherii avertizasera ca modificarile cerute de Ordonanta 50 vor duce la scumpirea creditelor.
In ultimii doi ani, Banca Nationala a scazut dobanda de politica monetara de la 10,25% la 6,25% pe an, iar indicele EURIBOR a scazut de la 5% la sub 1% pe an, astfel ca bancherii nu mai pot motiva scumpirea creditelor prin cresterea finantarii atrase de pe piata. In plus, dobanzile la depozite se afla sub nivelul din august 2008.
La nivelul pietei, costul efectiv al imprumuturilor de nevoi personale in lei a avansat in august cu o jumatate de punct procentual, pana la 19,3% in conditiile in care in august 2008, inainte de izbucnirea crizei pe plan local, dobanda efectiva la un credit similar era sub 19% pe an. Dobanda anuala se mentine totusi sub nivelul record de 25% din mai anul trecut.

Sursa: www.zf.ro