Dezvoltatorii imobiliari care si-au construit case pe persoana fizica, fentand Taxa pe Valoarea Adaugata, platesc acum sume suplimentare ca impozit pe proprietatile rezidentiale multiple. Sfarsitul lunii septembrie a insemnat pentru detinatorii mai multor case un termen de plata care le-a usurat serios buzunarele.
Cei care au construit mai multe locuinte pe persoana fizica au scapat ca prin urechile acului de plata TVA retroactiv pentru proprietatile lor.
Acum insa, acesti dezvoltatori platesc impozit pentru fiecare casa in plus in afara celei in care locuiesc. In principiu, dezvoltatorii vizati de aceste noi masuri nu au o problema cu cuantumul impozitului de platit, dar le e greu sa calculeze cat trebuie sa dea acum. Majorarea impozitelor pe proprietatile rezidentiale suplimentare – asa-zisa „taxa de solidaritate” – a avut oficial la baza ratiunea comuna tuturor deciziilor guvernamentale luate de la inceputul crizei: cresterea veniturilor bugetare.
In proiectul initial de completare a Codului Fiscal, procentele de crestere a taxei erau mai mici. Astfel, se prevedea majorarea cu 50% a impozitului datorat in 2010 pentru prima cladire in afara celei de domiciliu.
Sursa: www.adevarul.ro