Acestea sunt lasate sa aplice marje oricat de mari la credite! Sunt afectati in primul rand toti cei care au un contract de credit in vigoare si care asteptau ca banca sa le scada dobanzile. Argumentul bancilor este ca prin recalcularea dobanzilor ar fi pierdut cateva sute de milioane de euro numai pana la finele anului.
Pana pe 21 iunie, cand a intrat in vigoare ordonanta care elimina comisionul de plata in avans si obliga bancile sa introduca in contractul de credit o formula  de calcul a dobanzii, multe banci aveau o formula interna pentru a-si socoti dobanda.
In cele mai multe cazuri dobanda nu se calcula in functie de evolutia indicilor internationali (EURIBOR, LIBOR CHF etc.), ci pe baza unui indicator denumit dobanda de referinta interna a bancii la care se adauga si marja de castig.  
Ordonanta 50/2010 tocmai asta isi propunea, sa modifice toate contractele care nu aveau o astfel de formula. Dar se pare ca regula nu se schimba, pentru ca Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor le-a permis bancherilor sa accepte mentinerea vechilor dobanzi, ceea ce inseamna ca marja bancii va creste considerabil.
Sursa: www.incont.ro