Prin Ordinul nr. 598/2010, Ministerul Muncii a modificat procedura privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguraților si a obligațiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Ordinul 598/2010 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 555 din 6 august 2010.
Astfel, potrivit noilor reglementari, in declaratia lunara, depusa/transmisa cumulat de unitatea centrala, se va preciza distinct fiecare categorie de subventie deductibila, scutire sau reducere a contributiei datorate de angajator, realizata in temeiul legii.
Ghid de completare
Subventiile/Scutirile/Reducerile deduse din contributia datorata si/sau, dupa caz, cele care se recupereaza de la bugetul asigurarilor pentru somaj se declara prin completarea de catre unitatea centrala a anexei nr. 2 «Date despre angajator — subventii, scutiri si reduceri». Scutirea de la plata contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj, cuvenita in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 13/2010, se declara prin completarea cu valori mai mari de zero a rubricii «Scutire contributie angajator» (SCA) din anexa nr. 2 «Date despre angajator — subventii, scutiri si reduceri».”
Angajatorii depun/transmit declaratia, in mod obligatoriu, in format electronic (discheta, CD, e-mail, SEN sau prin serviciul on-line pentru depunerea declaratiei lunare oferit de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca).

Sursa: www.avocatnet.ro