Consiliul Concurentei atentioneaza membrii Asociatiei Romane a Bancilor ca schimbul de informatii, in special privind costurile creditelor populatiei, ar putea incalca Legea Concurentei si Tratatul UE, daca va fi urmat de un comportament concertat din partea institutiilor de credit.
“Aceasta atentionare vine in contextul actiunii promovate si sustinute de banci pentru a modifica prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind contractele de credit pentru consumatori. Este legitim ca membrii asociatiei sa se intalneasca si sa discute, dar in anumite conditii, schimbul de informatii sensibile intre concurenti poate avea efecte negative asupra concurentei si consumatorilor, deoarece se incalca principiul potrivit caruia toti agentii economici trebuie sa-si stabileasca in mod independent politica pe care intentioneaza s-o implementeze pe piata” a declarat, intr-un comunicat, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Daca schimbul de informatii este folosit de competitori pentru a implementa un comportament concertat, practica poate fi sanctionata din perspectiva regulilor de concurenta nationale sau comunitare, se mentioneaza in comunicat.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala o directiva europeana, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila.

Sursa: www.mediafax.ro