Caz fara precedent in istoria post decembrista a sistemului penitenciar romanesc: doi gardieni acuzati ca au omorat in bataie un detinut au fost retinuti impreuna cu ofiterul care a asistat la corectia fatala aplicata victimei in Penitenciarul de Maxima Siguranta Galati.
Totodata, este pentru prima oara cand Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) ia masuri extrem de dure impotriva propriilor angajati: in urma mortii lui Constantin Sandu, inchis pentru furt, nu mai putin de 16 ofiteri si subofiteri vor fi judecati in comisiile de disciplina pentru abateri grave.
Incidentul care a generat unda de soc de la ANP a avut loc in noaptea de 3 spre 4 iunie 2010. 
Anchetatorii au stabilit ca cei doi gardieni l-au legat pe Constantin Sandu de maini si de picioare si l-au lovit cu pumnii, picioarele si cu un baston peste torace, peste fata si peste picioare. Dupa ce i-au aplicat „tratamentul” demn de tortionarii comunisti, gardienii l-au dus in celula unde, la scurt timp, i s-a facut rau. Desi au chemat ambulanta si a fost dus la spital, Sandu a murit in cursul zilei de 4 iunie.
Procurorii au stabilit ca ofiterul nu a intervenit sa-i potoleasca pe subordonatii sai si nici macar nu a pomenit despre acest incident cand a predat tura.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/tortionarii-din-penitenciar-902553.html