Femeile care desfasoara o activitate independenta, dar si sotii sau partenerii de viata care ajuta lucratorii independenti, vor putea primi si ei indemnizatie de maternitate si concediu de cel putin 14 saptamani, in cazul in care doresc sa beneficieze de acestea.
Masura este stabilita printr-o noua directiva europeana, care a intrat in vigoare de miercuri, iar toate statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a transpune directiva in legislatia proprie, informeaza reprezentanta Comisiei Europene (CE) in Romania. „Directiva privind lucratorii care desfasoara o activitate independenta si sotiile/sotii care ii ajuta (Directiva 2010/41/UE ) abroga si inlocuieste o lege anterioara (Directiva 86/613/CEE) si imbunatateste drepturile in materie de protectie sociala a milioane de femei aflate in campul muncii, consolidand spiritul antreprenorial in randul acestora.
In prezent, numai unul din trei antreprenori este femeie”, se arata in comunicatul institutiei.
Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie si vicepresedinte al Comisiei Europene, a precizat ca noile prevederi reprezinta un important pas inainte pentru Europa vizavi de recunoasterea drepturilor egale pentru barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta, dar si pentru partenerii acestora. „Noua legislatie europeana asigura egalitatea deplina, in practica, intre barbati si femei in viata profesionala, promovand spiritul antreprenorial in randul femeilor si permitandu-le femeilor care desfasoara o activitate independenta sa se bucure de o mai buna protectie sociala. Solicit statelor membre sa inceapa rapid punerea in aplicare a directivei, astfel incat cetatenii nostri sa simta beneficiile acesteia in viata de zi cu zi”, a declarat Viviane Reding
Sursa : http://www.evz.ro/detalii/stiri/partenerii-pfa-urilor-vor-beneficia-de-concediu-platit-pentru-copii-902383.html