In functie de valoarea pensiei, ei pot primi cel mult 5.000 de lei. Veniturile foarte mici ii obliga pe pensionari sa faca imprumuturi, ca sa poata supravietui. In Bacau tot mai multi batrani iau bani de la Casa de Ajutor Reciproc, majoritatea pentru mancare sau medicamente. Dintre pensionarii inscrisi la Casa de Ajutor Reciproc, unul din trei are deja de restituit bani.
“Platesc foarte mult medicamentele am si diabet, am si circulatie, am multe, vreo trei operatii, e foarte greu”, a spus o pensionara.
“Imprumut am facut de 13 milioane. Am si nevoie ba de lemne, ba de alta ce ne trebuie acasa. Cheltuiala ii mare, pensia ii mica, inainte erau banii cu cusur si aveam avantaj, dar acuma, poti sa ai cat de multi ca n-ai avantaj sunt scumpe toate”, a spus o batranica.
“Daca in primul trimestru s-au prezentat la sediul unitatii noastre un numar de 1300 de membri, in trimestrul doi au solicitat imprumuturi peste 1800 de pensionari” a spus contabilul sef al Casei de Ajutor Reciproc Bacau, Mina Cosa.
Din cei aproximativ 12.000 de pensionari inscrisi in 2010 la Casa de Ajutor Reciproc Bacau, peste 4 000 au solicitat un imprumut. In functie de valoarea pensiei, ei pot primi cel mult 5.000 de lei.
Sursa: www.realitatea.net