Universitatile romanesti nu se regasesc in topul 500 al celor mai bune universitati din Romania,  dar se remarca la nivel international prin cuantumul mare al taxei de scolarizare percepute.
Astfel, daca un an la o universitate politehnica din Romania ajunge la 1.000 de euro, in Bulgaria, taxa anuala de scolarizare la o universitate cu acelasi profil este doar 800 de euro, in timp ce in Danemarca, Cehia sau Canada nu se percepe deloc taxa.
Diferente mici sunt si in cazul universitatior de medicina. Astfel, la Facultatea de Medicina din Cluj,  un an  costa 1760 de euro pe an, in timp ce la Universitatea din Bologna, taxa anuala de scolarizare este de 1.900 de euro.
De altfel, universitatile de stat in Romania sunt chiar mai scumpe decat cele private. Taxele de scolarizare anuale, stabilite la universitatile publice, pentru studentii care nu sunt admisi pe locuri subventionate de la buget, sunt si de sase ori mai mari decat cele cerute de institutiile de invatamant private. Cea mai mare taxa din invatamantul de stat este de 10.000 de lei, la Universitatea de Vest din Timisoara.
Sursa: www.realitatea.net