“Romania primeste 20 de miliarde de euro din fondurile de coeziune. Mi-ar placea ca acesti bani sa fie folositi pentru aceasta populatie care sufera (romi – n.r.). Trebuie ca problema romilor sa fie o conditie pentru Schengen. Romania ar trebui sa adere la Spatiul Schengen in martie anul viitor si i-am spus colegului meu roman ca avem rezerve. Colegul meu roman nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie sa lucram cu Guvernul roman”, a spus Lellouche la RFI.
El a adaugat ca este de datoria Romaniei sa integreze populatia roma care traieste pe teritoriul sau.
“Exista doua milioane si jumatate de romi in Romania si este responsabilitatea Romaniei sa ii integreze. Nu Franta trebuie sa ii integreze pe romii romani. Credeti-ma ca Franta nu e singura tara care are astfel de probleme. La fel se intampla si in Spania, in Italia, in Belgia. Italia ne sustine, pentru ca este la curent cu ceea ce se intampla. De fapt, toata lumea este la curent. Dar masinaria europeana face ca, odata ce o tara a intrat in UE, sa nu mai fie corect politic sa spui unele lucruri. Ei bine, eu le spun”, a precizat Lellouche.
Cotidianul “Le Monde” a scris, luni, ca secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a facut apel, luni, la o actiune europeana impotriva infractiunilor comise de romi, inclusiv de cei romani. Potrivit cotodianului francez, Lellouche a afirmat ca exista 11 milioane de romi in Europa si noua milioane au pasaport al UE, iar principala responsabilitate le revine tarilor de origine ale acestor persoane. Romania este vizata in mod special, preciza “Le Monde”.
Sursa: www.mediafax.ro