Singura incertitudine din cadrul masurilor de austeritate ale Guvernului ramane procentul cu care va fi diminuata  indemnizatia pentru cresterea copiilor. Au fost doua variante vehiculate pe aceasta tema: diminuarea va fi operata prin introducerea unui procent mai scazut decat cel actual, de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, sau prin acordarea unei sume fixe.
Singura incertitudine ramane deocamdata indemnizatia pentru cresterea copilului. Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a declarat astazi ca indemnizatia pentru mame va fi redusa cu 15%. Informatia nu a fost insa confirmata de niciun oficial al Guvernului.

Lista taierilor propuse de Executiv este lunga. In primul rand, salariile tuturor bugetarilor vor fi reduse cu 25 de procente. Pensiile si ajutorul de somaj vor fi si ele taiate cu 15 la suta. 

Lista taierilor continua cu renta viagera a agricultorilor si cea a sportivilor, care vor fi mai mici din iunie cu 25 de procente. Guvernul nu ii iarta nici pe studenti si elevi, dar nici pe cei care fac cercetari stiintifice. Acestia vor primii burse si indemnizatii mai mici tot cu 25 de procente.

Preotii vor avea si ei salariile reduse cu 25 la suta, iar cu aceeasi valoare vor scadea si diversele cheltuieli pentru angajatii din administratia locala si centrala.

Guvernul vrea sa economiseasca bani si din eliminarea subventiilor pentru incalzire sau a biletelor de odihna pentru pensionari. De la 1 iunie si pensiile speciale ale magistratilor, demnitarilor, politistilor si militarilor vor fi recalculate. Angajatii din companiile de stat care vor fi concediati colectiv nu vor mai primii salarii compensatorii.

Trusoul pentru nou-nascuti si ajutorul pentru tinerii casatoriti nu vor mai fi acordate, iar profesorii si pensionarii nu vor mai beneficia de facilitati pentru transportul public.

In schimb, desi initial se vorbea si de reducerea lor, Guvernul a promis ca nu se va atinge de alocatiile pentru copii si indemnizatiile pentru persoanele cu handicap, veteranii de razboi si cei care au fost persecutati politic.

Nu se stie inca la ce concluzie au ajuns guvernantii in legatura cu indemnizatia pentru cresterea copiilor. Ministerul Muncii a luat in calcul fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizatia de crestere a copilului, fie acordarea unui procent mai mic de 85%, cat este in prezent. Varianta agreata ar fi insa revenirea la suma fixa de 600 de lei, asa cum a fost pana la inceputul anului 2009.
Sursa: www.realitatea.net