Potrivit proiectului de modificare a Noului Cod Fiscal, care este discutat la Ministerul  Finantelor de catre oficialii guvernamentali si partenerii sociali, apar o serie de modificari de impozite. Gandul a prezentat cele mai importante dintre acestea, printre care se numara impozitul pe tichetele cadou si plati compensatorii, programatorii vor fi impozitati, iar angajatii cu drepturi de autor vot trebui sa aduca bani de acasa. Gandul scrie ca prin noile impozite Guvernul intentioneaza sa colecteze 55 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro in plus anul acesta si circa 400 de milioane de euro anul viitor.
Din impozitarea tichetelor cadou, de cresa, de vacanta si de masa statul spera sa obtina in sase luni 420 de milioane de lei, iar din dobanzile la depozitele la vedere/conturi curente si la termen, 217 milioane anul acesta si 440 de milioane anul viitor.
Desi se parea ca programatorii scapa de impozitare, proiectul prevede prevede “includerea in veniturile salariale a veniturilor din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe de calculator“.
Angajatii cu drepturi de autor vor aduce bani de acasa la sfarsitul anului.Gandul a facut un studiu de caz in urma caruia a reiesit ca un angajat care are drepturi de autor de 2.000 de lei si care pana acum primea 106 lei dupa calcularea deducerii, va trebui sa aduca de acasa 746 de lei. Dintre cei 500.000 de angajati pe drepturi de autor, 80.000 de persoane primeau pina acum bani de la fisc.
Si impozitele pe proprietate vor fi marite. Guvernul va dubla impozitul pentru prima si a doua cladire detinuta in proprietate, dar va elimina si una dintre treptele de impozitare, stabilind o taxa similara pentru persoanele care detin trei, patru ori mai multe locuinte. Prin noul sistem, persoanele care detin trei cladiri in proprietate in afara celei de domiciliu nu vor mai fi taxate suplimentar cu 75%, ca in prezent, ci cu 200%, rezultand o crestere de aproape trei ori mai mare a impozitului.
Sursa: www.realitatea.net