Documentul facilitează trecerea frontierelor de către rezidenţi pe baza paşaportului, nefiind necesară viza, ci doar un permis special, eliberat gratuit, pentru început pe un termen de doi ani.

Permisul poate fi obţinut doar în cazul în care cetăţenii vor prezenta dovada vizei permanente minime de un an în zona respectivă. Ei vor putea circula pe o distanţă de cel mult 50 km de frontieră.

Moldovenii din satele de la graniţa cu România spun că deschiderea frontierei ar fi colacul lor de salvare, vor putea din nou merge şi face comerţ în ţara vecină, întreţinându-şi astfel familiile, peste un milion de moldoveni beneficiind de prevederile Acordului.

Pe 13 noiembrie, la Bucureşti, prim-ministrul moldovean, Vlad Filat şi premierul român, Emil Boc au semnat Acordul privind micul trafic la frontieră, după care documentul a fost aprobat de Guvernul de la Chişinău.

Potrivit celor doi premieri, prin semnarea documentului-cadru european au fost relansate relaţiile bilaterale în numele unui viitor european comun.

Sursa: RFI