Modulul este unitatea cu rolul de a asigura interfaţa dintre Consiliul Concurenţei şi agenţii economici care depun solicitări pentru clementă în conformitate cu Instrucţiunile privind aplicarea politicii de clemenţă.

Modulul de Clemenţă va recepţiona şi va înregistra solicitările pentru clemenţă depuse de agenţii economici. Toate aceste solicitări se vor înregistra în Registrul Unic de Clemenţă în ordine cronologică, într-o formă care va permite identificarea datei şi orei depunerii solicitărilor.

„După modernizarea Instrucţiunilor privind aplicarea politicii de clemenţă, înfiinţarea Modulului de clemenţă reprezintă următorul pas pentru eficientizarea luptei autorităţii de concurenţă împotriva cartelurilor. Toţi agenţii economici care doresc să solicite informaţii privind politica de clemenţă sau să depună solicitări pentru clemenţă trebuie să se adreseze Modulului de Clemenţă. În acest fel dorim să asigurăm atât confidenţialitatea solicitărilor, cât şi ordinea primirii solicitărilor” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Datele de contact ale Modulului de Clemenţă, precum şi Instrucţiunile privind condiţiile şi criteriile de aplicare a unei politici de clemenţă sunt afişate pe pagina de internet a Consiliului Concurenţei.

Politica de clemenţă reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente folosite la nivel european în lupta împotriva cartelurilor. Aceasta a fost introdusă de către Consiliul Concurenţei în anul 2004 prin adoptarea Instrucţiunilor privind condiţiile şi criteriile de aplicare a unei politici de clemenţă potrivit prevederilor art. 51 alin. (2) din Legea nr. 21/1996 a concurenţei.

În cadrul politicii de clemenţă, Consiliul Concurenţei acordă imunitate la amendă (amendă zero) sau reducerea amenzilor pentru agenţii economici care decid să colaboreze cu Consiliul Concurenţei, în vederea depistării şi stopării înţelegerilor anticoncurenţiale grave, cum sunt de exemplu înţelegerile de preţuri sau de împărţire a pieţelor.

Ca urmare a modificărilor intervenite la nivel european, în luna septembrie 2009, Consiliul Concurenţei a modernizat pachetul de norme referitor la aplicarea politicii de clemenţă din România. În esenţă, noile Instrucţiuni aduc clarificări cu privire la unele aspecte procedurale, dar introduc şi elemente care vor permite tratarea unitară a solicitărilor transmise mai multor State Membre ale Uniunii Europene. Principalele modificări introduse constau în:

– politica de clemenţă se aplică şi înţelegerilor verticale foarte grave cum sunt stabilirea preţului de revânzare sau protecţia teritorială absolută, chiar dacă acestea nu fac parte din categoria cartelurilor;

– a fost introdus sistemul de marker (număr de ordine), prin care aplicanţilor li se oferă posibilitatea să îşi rezerve un loc pentru obţinerea imunităţii, până în momentul în care deţin toate informaţiile necesare pentru a face o aplicaţie completă;

– a fost introdus sistemul de solicitări simplificate pentru imunitate, pentru acele cazuri în care ar putea interveni Comisia Europeană sau un alt stat membru. Ulterior, după ce se stabileşte autoritatea care va instrumenta cazul, operatorul economic va completa solicitarea cu toate informaţiile necesare.

Sursa: Competition.ro