Persoanele asistate ar putea primi subventii majorate, de pâna la 250 de lei

 

Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) a elaborat proiectul unei hotarâri de Guvern care prevede o majorare, de la 1 ianuarie 2009, a subventiilor acordate persoanelor asistate, în baza Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatilor si fundatilor romane, cu personalitate juridica care înfiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala.

În prezent, conform Hotarârii Guvernului nr. 942/2005, nivelul mediu lunar al subventiei care se acorda de la bugetul de stat pentru o persoana asistata este de 89 de lei. MMFES intentioneaza sa majoreze aceasta suma de la 1 ianuarie 2009, astfel încât, în functie de cele patru categorii de centre existente la nivel national, nivelul subventiei sa fie de.

a)250 lei/persoana, pentru centrul rezidential;
b)175 lei/persoana, pentru centrul de zi;
c) 120 lei/persoana, pentru unitatea de îngrijiri la domiciliu;
d) 90 lei/persoana, pentru cantina sociala sau alte servicii de acordare a hranei.

Dupa cum este prevazut în art. 2 din Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor române cu personalitate juridica, care înfiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala, cuantumul mediu lunar al subventiilor alocate de la bugetul de stat pentru o persoana asistata acestuia nu poate depasi costul mediu lunar de întretinere, pe persoana asistata, din unitatile de asistenta sociala de stat, cu profil similar, organizate ca institutii publice.

Sursa:Mmuncii.ro