Guvernul a adoptat tezele prealabile ale proiectului Codului penal. Acestea reflecta conceptia viitorului Cod penal ce urmeaza a fi promovat de ministrul Justitiei

Obiectivele noii reglementari sunt:
– crearea unui cadru legislativ coerent în materie penala;
– simplificarea reglementarilor de drept substantial, menita sa faciliteze aplicarea lor unitara si cu celeritate în activitatea organelor judiciare;
– transpunerea în cadrul legislativ penal national a reglementarilor adoptate la nivelul Uniunii Europene;
– armonizarea dreptului penal material cu sistemele celorlalte state membre ale Uniunii Europene, ca o premisa a cooperarii judiciare in materie penala bazata pe recunoastere si încredere reciproca.

În activitatea de elaborare a proiectului noului cod se impune a fi avute în vedere conceptiile moderne privind simplificarea reglementarilor de drept substantial, în scopul de a asigura previzibilitatea legii penale si cresterea încrederii generale în actul de justitie penala.

Potrivit normelor de tehnica legislativa reglementate de Legea nr. 24/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, elaborarea codurilor si a legilor complexe trebuie precedata de adoptarea tezelor prealabile care sa reflecte conceptia generala, principiile, noile orientari si principalele solutii ale reglementarilor preconizate.

Proiectul Codului penal va cuprinde doua parti: partea generala si partea speciala.

Sursa:Juridice.ro