Legea nr. 58/2008 pentru modificarea si completarea Codului penal, introduce la art. 258 un nou alineat care contine dispozitii cu caracter procesual penal, în legatura cu punerea în miscare a actiunii penale pentru ipoteza în care anumite infractiuni de serviciu au fost savârsite de catre o persoana ce nu are calitatea de functionar public. Legiuitorul introduce si în materia infractiunilor de serviciu, pentru anumite ipoteze, disponibilitatea actiunii penale, ca exceptie de la regula în materie – principiul oficialitatii.

Articolul 258 este modificat prin introducerea unui nou alineat, alin. (2) care prevede ca în cazul în care faptele prevazute la art. 246 (abuzul în serviciu), art. 247 (abuzul în serviciu contra intereselor persoanei) si art. 250 alin. (1)-(4) (purtarea abuziva) sunt savârsite de catre o alta persoana decât un functionar public, actiunea penala sa fie pusa în miscare doar la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Modificarea, chiar daca face parte din dispozitiile Codului penal, introduce prevederi cu caracter procesual penal.

Astfel, cu privire la infractiunile de la art. 246-257 savârsite de un functionar public sau alt functionar, se mentine în continuare regula oficialitatii procesului penal.

Exceptia apare în legatura cu faptele de la art. 246, 247 si 250 alin. (1)-(4), daca au fost savârsite de catre un functionar simplu sau alt salariat asimilat functionarului, în conditiile art. 147 alin. (2). Pentru faptele savârsite în conditiile de mai sus, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Disponibilitatea procesului penal se manifesta pe tot parcursul derularii sale, o consecinta fiind posibilitatea ca procesul penal sa înceteze oricând, prin vointa persoanei vatamate. Împacarea partilor sau retragerea plângerii prealabile au ca efect încetarea procesului penal.