O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public în materie civila transpune Directiva Consiliului 2003/8/CE privind îmbunatatirea accesului la justitie în cazul litigiilor transfrontaliere prin stabilirea unor norme minime comune privind asistenta judiciara acordata în astfel de litigii.

Ordonanta se aplica în toate cazurile în care se solicita ajutor public judiciar în fata instantelor judecatoresti sau a altor autoritati cu atributii jurisdictionale române de catre orice pesoana fizica având domiciliul sau resedinta obisnuita în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene.

Ajutorul public judiciar prevazut de Ordonanta se acorda în cauze civile, comerciale, administrative, de munca si asigurari sociale, precum si în alte cauze, cu exceptia celor penale sub urmatoarele forme:
a) plata onorariului de avocat pentru asigurarea reprezentarii, asistentei judiciare sau extrajudiciare;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amânari de la plata taxelor judiciare.

Conform prevederilor Ordonantei, ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, în oricare dintre formele enumerate mai sus, fara a putea depasi, în cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara.

Beneficiaza de ajutor public judiciar integral persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie se situeaza sub nivelul de 500 lei si în proportie de 50% cei care au un venit mediu net lunar pe membru de familie ce se situeaza sub nivelul de 800 lei.

Ordonanta reglementeaza în capitolul III competenta de solutionare a acestor forme ale ajutorului public judiciar si conditiile de acordare.

În acest capitol este reglementata posibilitatea de a cere acordarea ajutorului public judiciar în vederea exercitarii unei cai de atac. Durata necesara solutionarii acesteia se adauga termenului pentru exercitarea caii de atac.

Ordonanta reglementeaza si reguli speciale privind acordarea ajutorului public judiciar cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau altor persoane care au domiciliul ori resedinta obisnuita pe teritoriul unui stat membru si formularea unei cereri de asistenta judiciara catre un alt stat membru al Uniunii Europene.

Ordonanta a modificat alin. (1) al art. 26 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, abrogând la data intrarii sale în vigoare în vigoare art. 74-81 C.proc.civ., alin. (1) al art. 21 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru si art. 295 alin. (11) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.