Prevederile pot fi modificate astfel încât statul sa nu mai suporte întreaga suma pentru suprafetele calamitate

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale intentioneaza sa modifice prevederile legislative referitoare la acordarea despagubirilor în caz de calamitati naturale în agricultura.

În viitorul proiect legislativ se va specifica faptul ca raspunderea va fi împartita între asigurator si producatorii agricoli si, doar în cele din urma, aceasta sa-i revina statului, a precizat Gheorghe Albu, secretarul de stat în cadrul MADR.

Acesta a spus ca o alta modificare adusa legii va fi aceea de „despagubire a arendei sau a concesiunii”, prin care se cere majorarea sumei acordata ca despagubire, cu suma care ar fi trebuit platita de catre arendas, arendatorului.

Astfel, potrivit lui Albu, arendasul care are afectata o cultura, care a fost însamântata pe un teren concesionat, va primi despagubire si pentru cheltuielile generate de plata arendei.

Prin modificarea legii va fi completa si lista factorilor de risc, prevazuti pentru despagubirea asiguratilor. Proiectul de modificare ar urma sa intre în vigoare în cel mult doua-trei saptamâni.

Efectele calamitatilor se vor resimti si în toamna acestui an. Albu a spus ca seceta influenteaza si culturile de toamna, iar însamântarea rapitei este total compromisa în Dobrogea, Sudul Moldovei si Banat. Acesta a mai spus ca, tot din cauza secetei, productia de floarea-soarelui de anul acesta va fi mai mica cu pana la 30% decât anul trecut.

Pe de alta parte, Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din România (LAPAR) a declarat ca aproximativ 20 de judete sunt afectate partial sau total, de seceta. „Productia de floarea-soarelui va fi mai mica cu 60% fata de anul trecut, cu cantitati sub 1000 de kilograme la hectar iar cea de soia este compromisa total „, sustine Marcel Cucu, citat de agentia de stiri.

Sursa:NewsIn