Proiectul are ca scop eliminarea legaturilor dintre nivelul unor drepturi de asistenta sociala si nivelul salariului de baza minim brut pe tara

În cadrul reglementarilor legale în vigoare privind stabilirea unor drepturi de asistenta sociala ori complementare acestora, valoarea drepturilor se calculeaza în raport cu salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata.

Din evolutia prognozata a nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat în plata rezulta o majorare a acestuia peste nivelul inflatiei prognozata în aceeasi perioada.

În acest context drepturile de asistenta sociala al caror nivel se stabileste în functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat în plata vor înregistra o crestere fara precedent ceea ce ar conduce la un efort bugetar imposibil de sustinut pe termen scut si mediu.

Aceasta ar conduce totodata la neacordarea unor drepturi ceea ce ar putea determina nemultumiri în rândul beneficiarilor drepturilor de asistenta sociala.

Prin urmare, prezentul proiect de ordonanta de urgenta are în vedere eliminarea legaturii dintre nivelul unor drepturi de asistenta sociala si nivelul salariului de baza minim brut pe tara, pastrând totodata un nivel rezonabil si decent al acestor drepturi.

Situatia creata este necesar sa fie solutionata pe calea ordonantei de urgenta. Aceste elemente constituie situatii extraordinare si vizeaza interesul public.

Sursa:mmuncii.ro