OUG 88/2001 privind înfiintarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie a fost modificata de OUG 45/2012 publicata in M. Of. 631/2012.

Reamintim faptul ca OUG 88/2011 a reintrat în vigoare la data de 03.01.2009, ca urmare a respingerii O.U.G. nr. 101/2006 prin Legea 308/2008.

Va prezentam in forma consolidata/actualizata articolul care a suferit completari, asa cum poate fi acesta vizualizat in Biblioteca pentru informare juridica si economica online Legalis 2.0:


 Timp de 14 zile puteti evalua GRATUIT continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie


OUG 88/2011 …. Art. 1

(1) Se înfiinţează Oficiul Participţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor, care funcţioneză în coordonarea ministrului industriei şi resurselor.

(2) Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie are sediul în municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152, sectorul 1. Sediul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie poate fi schimbat prin hotărâre a Guvernului.

(3) Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie va exercita, în numele Ministerului Industriei şi Resurselor, atribuţiile acestuia de instituţie publică implicată în domeniul privatizării, stabilite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, cu modificările ulterioare.

(4) Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie va derula, în numele Ministerului Industriei şi Resurselor, activităţile legate de exercitarea calităţii de acţionar al statului la societăţile şi companiile naţionale şi la celelalte societăţi comerciale din portofoliul acestuia, în limitele competenţelor aprobate, în conformitate cu prevederile legale.

(41) Finanţarea cheltuielilor legate de aplicarea de către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în numele Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, pentru societăţile/companiile naţionale şi celelalte societăţi comerciale la care ministerul exercită calitatea de acţionar în numele statului, se asigură din bugetul aferent activităţii de privatizare aprobat în condiţiile legii.

(42) În cadrul procedurilor de privatizare a unor societăţi comerciale la care statul român este acţionar unic sau majoritar şi exercită această calitate prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie va putea derula concomitent proceduri de valorificare a unor creanţe deţinute asupra acestora de alte instituţii publice, regii autonome ori societăţi comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, în numele şi pe seama deţinătorilor de creanţe, cu acordul entităţii creditoare şi în modul stabilit de aceasta.

(43) Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie va putea avansa sumele aferente pregătirii şi derulării procedurii de valorificare a creanţelor prevăzute la alin. (42), inclusiv cele de publicitate, consultanţă şi evaluare a creanţelor, urmând a recupera sumele avansate din preţul de vânzare a creanţelor sau de la entitatea creditoare în cazul în care vânzarea creanţelor nu are loc, potrivit acordului celor două entităţi.

(5) Organizarea, funcţionarea, numărul de personal şi atribuţiile Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

(6) Salarizarea şi alte drepturi ale personalului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie se fac prin ordin al ministrului industriei şi resurselor în conformitate cu prevederile legale aplicabile instituţiilor cu venituri extrabu getare implicate în procesul de privatizare, cu respectarea principiilor gestiunii fondurilor în regim extrabugetar, potrivit dispoziţiilor legale, urmărindu-se eficientizarea activităţii prin calitate şi stabilitate.

(7) Bugetul de venituri şi cheltuieli al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

modificat de
Ordonanţă de urgenţă nr. 45/2012 – pentru completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din 1 septembrie 2012, M. Of. 631/2012;
Ordonanţă nr. 17/2012 – privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare din 23 august 2012, M. Of. 611/2012;
Ordonanţă de urgenţă nr. 101/2006 – privind reorganizarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului prin comasarea prin absorbţie cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din 6 decembrie 2006, M. Of. 1015/2006;
Ordonanţă de urgenţă nr. 101/2006 – privind reorganizarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului prin comasarea prin absorbţie cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din 6 decembrie 2006, M. Of. 1015/2006;
Lege nr. 552/2001 – pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din 17 octombrie 2001, M. Of. 677/2001;