În Monitorul Oficial nr. 792 din 7 octombrie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 725/2016 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială.


Acces non-stop la legislație actualizată

În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii


În extras

Art. I.

1. După alineatul (1) al articolului 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 756 din 28 noiembrie 2001, cu modificările și completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alineatele (2) și (3), cu următorul cuprins:

„(2) În cazul serviciilor acordate complementar, potrivit planului individualizat de acordare a serviciilor, întocmit potrivit dispozițiilor legale, cuantumul cumulat al subvenției lunare pe persoană asistată nu poate depăși suma de:
a) 175 lei, pentru serviciile acordate în cadrul unui adăpost de noapte sau centru de zi, complementar/cumulat cu masa la cantină sau alte servicii de acordare a hranei;
b) 120 lei, pentru serviciile acordate prin unitatea de îngrijire la domiciliu complementar/cumulat cu masa la cantina socială sau alte servicii de acordare a hranei.

(3) Nivelul mediu lunar al subvenției și tipurile de servicii sociale pentru care se acordă subvenții din bugetul local se stabilesc prin hotărâre a consiliului local.”

Art. II.

Normele metodologice prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.153/2001 se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 1.

(1) Asociațiile și fundațiile pot solicita subvenții de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, dacă îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate:
a) administrează unități de asistență socială în cel puțin două județe, inclusiv municipiul București, sau administrează o unitate de asistență socială ai căror beneficiari provin din două sau mai multe județe, inclusiv municipiul București și care se încadrează în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare;
b) sunt persoane juridice române de drept privat fără scop patrimonial, acreditate ca furnizori de servicii sociale, potrivit legii;
c) dețin licență de funcționare pentru serviciile sociale pentru care solicită subvenție;
d) solicită subvenții în completarea resurselor financiare proprii.

(2) Nu sunt eligibile pentru a fi subvenționate de la bugetul de stat unitățile de asistență socială încadrate în Nomenclatorul serviciilor sociale, după cum urmează:
a) centre de servicii comunitare și formare (8790 CR-D – V);
b) servicii pentru copilul aflat în plasament la rude/familii/persoane, precum și la asistent maternal (8790SF – C);
c) centre pentru gravide în dificultate (8790CR – MC – II);
d) îngrijiri personale la domiciliu (acordate de îngrijitori persoane) (8810ID – II);
e) servicii la domiciliu destinate persoanelor adulte cu dizabilități prin asistent personal (8810-ID – IV);
f) servicii în comunitate pentru persoanele adulte cu dizabilități acordate prin asistent personal profesionist (8899 SC- D-I);
g) servicii de supraveghere și îngrijire pe timpul zilei acordate de bone (8891CZ-C – VIII);
h) centre de zi pentru monitorizare, asistență și sprijin al femeii gravide predispusă să își abandoneze copilul (8899CZ – F – II);
i) centre de informare și sensibilizare a populației (8899CZ – VD – II);
j) centre de zi pentru victime ale dezastrelor naturale (8899CZ – PN – I);
k) centre de suport pentru situații de urgență/de criză (8899CZ – PN – II).
(3) Asociațiile și fundațiile pot primi subvenții de la bugetele locale, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) și administrează unități de asistență socială care se adresează beneficiarilor dintr-un singur județ, respectiv dintr-un sector al municipiului București.
(4) Sunt exceptate de la îndeplinirea condiției prevăzute la alin. (1) lit. c) asociațiile și fundațiile care se încadrează în prevederile art. 35 din Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare, și care solicită acordarea de subvenții în anul 2016, pentru anul 2017, pentru unități de asistență socială ale căror cereri de solicitare a licenței de funcționare nu au fost soluționate până la termenul prevăzut la art. 3 alin. (2) din prezentele norme metodologice. Acestea funcționează în baza certificatelor de acreditare eliberate în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.024/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, precum și a Metodologiei de acreditare a furnizorilor de servicii sociale, abrogată prin Legea nr. 197/2012, certificate a căror valabilitate a fost prelungită, în condițiile prevederilor art. 35 din Legea nr. 197/2012.
(5) Excepția prevăzută la alin. (4) este condiționată de obținerea licenței de funcționare până la finalizarea procesului de evaluare și selecționare, respectiv până la aprobarea ordinului sau, după caz, a hotărârii consiliului local menționate la art. 9 alin. (1), dar nu mai târziu de 31 decembrie 2016.”

2. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 2.

(1) Din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, se acordă subvenții pentru finanțarea următoarelor categorii de cheltuieli:
a) de personal, pentru personalul de specialitate de îngrijire și asistență, respectiv personal de specialitate și auxiliar;
b) cu hrana pentru beneficiarii cantinelor sociale sau ai altor servicii de acordare a hranei, precum și pentru beneficiarii centrelor rezidențiale;
c) pentru carburanții necesari funcționării mijloacelor de transport pentru centrele de zi, unitățile de îngrijiri la domiciliu și cantinele sociale;
d) de întreținere și gospodărie: încălzire, iluminat, apă, canal, salubrizare, poștă, telefon și internet.
(2) Din bugetele locale se acordă subvenții pentru categoriile de cheltuieli curente de funcționare a unităților de asistență socială, aprobate prin hotărâre a consiliului local.
(3) Subvențiile se utilizează exclusiv pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute la alin. (1), respectiv alin. (2).
(4) Prin personalul prevăzut la alin. (1) lit. a) se înțelege personalul de specialitate de îngrijire și asistență, respectiv personal de specialitate și auxiliar prevăzut în regulamentul de organizare și funcționare al unității de asistență socială aprobat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare, angajat/ contractat al asociației/fundației solicitante care, potrivit contractului individual de muncă și fișei de post sau contractului de prestări de servicii are atribuții în prestarea directă a serviciilor sociale în cadrul unității de asistență socială care face obiectul cererii de solicitare a subvenției; nu intră în această categorie personalul administrativ, gospodărie, întreținere-reparații, deservire.”

3. Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 3.

(1) Documentația de solicitare a subvenției pentru anul următor se înaintează în pachet închis, într-un singur exemplar, de către asociațiile și fundațiile interesate și se înregistrează la registratura agenției județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în a cărei rază teritorială își are sediul asociația sau fundația, pentru subvențiile acordate de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice sau, după caz, registratura consiliului local în a cărui rază teritorială își are sediul asociația sau fundația, în luna septembrie a anului curent.
(2) Data-limită de depunere a documentației de solicitare a subvenției este ultima zi lucrătoare a lunii septembrie.
(3) Data-limită de depunere a documentației de solicitare a subvenției pentru anul 2017 este 31 octombrie 2016.”