În Monitorul Oficial nr. 799 din 27 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 5530/2015 al Ministerului Educației și Cercetării Științifice privind completarea Normelor metodologice pentru vizarea actelor de studii și a anexelor la actele de studii emise de instituțiile de învățământ superior din România, aprobate prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5.436/2011.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

În baza prevederilor art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2015 privind dreptul absolvenților de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate și sancționarea instituțiilor de învățământ care școlarizează fără autorizare, având în vedere prevederile art. 118 alin. (1) lit. c), art. 124, 138, 143, 213 și art. 216 alin. (2) lit. f) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul dispozițiilor Hotărârii Guvernului nr. 26/2015 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice,

ministrul educației și cercetării științifice emite prezentul ordin.

Art. I.

Normele metodologice pentru vizarea actelor de studii și a anexelor la actele de studii emise de instituțiile de învățământ superior din România, aprobate prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5.436/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 702 din 5 octombrie 2011, cu modificările ulterioare, se completează după cum urmează:

  1. La articolul 6, după litera i) se introduce o nouă literă, litera j), cu următorul cuprins:

„j) actele de studii și anexele la actele de studii emise de către instituțiile de învățământ superior din România pentru absolvenții înmatriculați anterior începerii anului universitar 2011-2012 sunt recunoscute ca fiind eliberate în conformitate cu prevederile legale, în conformitate cu prevederile art. 1 și 2 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2015 privind dreptul absolvenților de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate și sancționarea instituțiilor de învățământ care școlarizează fără autorizare.”

  1. La articolul 15, după primul alineat, se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

„(2) Pentru recunoașterea actelor de studii și a anexelor la actele de studii emise absolvenților înmatriculați până în anul universitar 2015-2016, care conțin neconcordanțe cu unele dintre elemente Nomenclatorului domeniilor și al programelor de studii universitare, domeniile și programele de studii universitare acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu, locațiile geografice de desfășurare, numărul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, formă de învățământ sau limbă de predare, precum și numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați, ce se aprobă, anual, prin hotărâre a Guvernului, solicitanții depun la dosar documentele de școlarizare și finalizare studii aferente, asumate de către senatul universitar și rector prin notă adresată Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.”