În Monitorul Oficial nr. 798 din 27 octombrie a.c. a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 45/2015 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie-septembrie 2015.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

CAPITOLUL I – Dispoziții generale

Art. 1.

(1) Scopul prezentei ordonanțe de urgență este instituirea unei scheme de ajutor de stat, denumită în continuare schemă, având ca obiectiv acordarea de compensații producătorilor agricoli afectați grav de efectele secetei severe produse în perioada aprilie-septembrie 2015.

(2) Efectele secetei severe sunt semnalate de Administrația Națională de Meteorologie, care a emis avertismente de temperaturi ridicate peste limita de confort și precipitații reduse în perioada prevăzută la alin. (1).

(3) Prezenta schemă respectă prevederile din cadrul secțiunii 1.2.1.2, cap. 1, partea II din Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale pentru perioada 2014-2020 (2014/C 204/01), denumite în continuare Orientările UE.

(4) Schema se aplică pe întreg teritoriul României.

(5) Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, prin structurile sale teritoriale, respectiv centrele județene/al municipiului București, reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.

Art. 2.

În sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresiile de mai jos se definesc după cum urmează:

a) schemă de ajutoare – orice act pe baza căruia, fără să mai fie nevoie de măsuri de punere în aplicare suplimentare, pot fi acordate ajutoare individuale întreprinderilor definite în cadrul actului în mod general și abstract, precum și orice act pe baza căruia pot fi acordate ajutoare care nu sunt legate de un proiect specific, uneia sau mai multor întreprinderi, pentru o perioadă nedefinită de timp și pentru o valoare nedefinită;

b) producția agricolă primară – producția de produse ale solului și ale creșterii animalelor, prevăzute în anexa nr. I la Tratatul pentru funcționarea Uniunii Europene, fără a se efectua nicio altă operațiune de modificare a naturii produselor respective;

c) fenomen meteorologic nefavorabil care poate fi asimilat unei calamități naturale – condițiile meteorologice nefavorabile, cum ar fi secetă severă care distruge peste 30% din producția medie calculată pe baza datelor din anii precedenți.

CAPITOLUL II – Beneficiari, criterii de eligibilitate, modalitatea de calcul al pagubei și sumele reprezentând ajutor de stat

Art. 3.

(1) Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în producție agricolă primară, respectiv:

a) producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol;

b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare;

c) producători agricoli persoane juridice, precum și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

(2) Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de stat, beneficiarii prevăzuți la alin. (1) trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:

a) să dețină proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 și 20 octombrie 2015, conform legislației pentru situațiile de urgență, semnat de membrii comisiei și în care să fie înscrise cel puțin informații privind cultura, suprafață calamitată, precum și procentul de calamitare de peste 30%;

b) să fie înregistrați în evidențele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015.

(3) Nu sunt eligibili schemei beneficiarii prevăzuți la alin. (1) care sunt declarați de APIA neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafață aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ.

(4) Pentru culturile prevăzute la art. 4, suprafața pentru care se acordă ajutorul de stat, aferentă fiecărei culturi, nu poate depăși suprafața determinată în urma controlului administrativ al cererii unice de plată pentru anul 2015.