În Monitorul Oficial nr. 638 din 21 august a.c. a fost publicată Decizia Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 651/2015 pentru modificarea şi completarea unor reglementări din domeniul resurselor de numerotaţie, resurselor tehnice şi al portabilităţii numerelor.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

Art. I

Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 376/2013 privind procedura de solicitare şi emitere a licenţelor de utilizare a resurselor de numerotaţie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 332 din 7 iunie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:

La articolul 5 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„e) în vederea alocării unor blocuri de numere pentru servicii de interes general la nivel local din domeniile 0Z = 02 şi 0Z = 03, descrierea serviciilor ce urmează a fi furnizate prin intermediul acestor numere; solicitantul va transmite copii ale antecontractelor sau acordurilor încheiate în vederea furnizării de servicii din această categorie, pentru cel puţin unul dintre numerele aparţinând primului bloc de 10 numere corespunzător unei arii geografice solicitat, precum şi informaţii privind capacitatea în reţea alocată pentru furnizarea acestor servicii;“.

La articolul 5, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:

„(5) Solicitantul poate specifica o anumită dată ulterioară emiterii LURN pentru intrarea în vigoare a acesteia. Data indicată nu poate depăşi 60 de zile calculate de la data transmiterii la ANCOM a cererii de acordare LURN potrivit prevederilor art. 4 alin. (4).“

La articolul 15 alineatul (1), literele d) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„d) resursele de numerotaţie nu se pot transfera în mod direct între furnizori fără informarea prealabilă a ANCOM în condiţiile art. 19 alin. (10), cu excepţia portabilităţii numerelor;

f) toate blocurile de numere, precum şi, după caz, indicativele de selectare a transportatorului prevăzute într-o LURN trebuie activate în termen de cel mult 12 luni de la data intrării în vigoare a dreptului de utilizare a acestora, titularul LURN având obligaţia de a notifica ANCOM în termen de 30 de zile de la data activării acestora;“.

La articolul 17 alineatul (3), partea introductivă, precum şi literele a) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„(3) Cererea va cuprinde semnătura reprezentantului legal al cedentului, fiind însoţită de următoarele documente:

a) angajamentul cesionarului cu privire la asumarea tuturor obligaţiilor cuprinse în LURN care conţine resursele de numerotaţie ce urmează a fi cedate, semnat de reprezentantul legal al cesionarului;

c) un document semnat de reprezentantul legal al cedentului iniţial din care să rezulte acordul acestuia cu privire la cesionarea subsecventă a uneia sau a mai multora dintre tranşele de numere prevăzute la alin. (4) care fac obiectul cererii de cedare a LURN;“.

La articolul 17, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(7) Dacă informaţiile furnizate nu sunt suficiente, ANCOM poate solicita cedentului sau cesionarului informaţii suplimentare, în termen de 10 zile lucrătoare de la data transmiterii cererii.“

6.Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 19

(1) Dreptul de utilizare a resurselor de numerotaţie alocate prin licenţă unui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului poate fi transferat numai către un furnizor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, după informarea prealabilă a ANCOM şi în condiţiile încheierii unui contract în formă scrisă între cei doi furnizori.

(2) Furnizorul căruia i-au fost transferate resurse de numerotaţie nu dobândeşte prerogativa de a transfera altor furnizori numerele pentru care a primit drept de utilizare. Prin convenţie expresă, titularul LURN şi furnizorul căruia i-au fost transferate resurse de numerotaţie pot agrea contrariul.

(3) Dreptul de utilizare a numerelor dobândit prin portare nu poate fi transferat.

(4) Pot face obiectul transferului numai resurse de numerotaţie din blocurile de numere prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. a) şi lit. c)–f) sub forma unor tranşe de numere consecutive, după cum urmează:

a) una sau mai multe tranşe de 100 de numere consecutive din acelaşi bloc, în cazul blocurilor de numere prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. a) şi c);

b) una sau mai multe tranşe de 10.000 de numere consecutive din acelaşi bloc, în cazul blocurilor de numere prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. d);

c) una sau mai multe tranşe de 1.000 de numere consecutive din acelaşi bloc, în cazul blocurilor de numere prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. e);

d) una sau mai multe tranşe de 100 de numere consecutive din acelaşi bloc, în cazul blocurilor de numere prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. f).

(5) Prin derogare de la prevederile alin. (4), în cazuri temeinic justificate, pot face obiectul transferului numere individuale. Nu pot fi transferate individual numerele portate.

(6) Furnizorul căruia i-au fost transferate resurse de numerotaţie dobândeşte exclusiv drepturile şi obligaţiile prevăzute expres de dispoziţiile legale în vigoare.

(7) Titularul LURN şi, dacă este cazul, furnizorul care a dobândit de la acesta prerogativa de a transfera numere, au obligaţia de a se asigura că furnizorul căruia i-au fost transferate resurse de numerotaţie respectă condiţiile privind utilizarea acestora.

(8) Titularul LURN are obligaţia de a asigura rutarea apelurilor originate de la numerele transferate şi a apelurilor terminate la aceste numere.

(9) Asigurarea serviciului de portabilitate a numerelor transferate în calitate de furnizor donor se va realiza:

a) de către furnizorul căruia i-au fost transferate resurse de numerotaţie în situaţia în care acesta alege să implementeze portabilitatea numerelor transferate;

b) de către titularul LURN, în situaţia în care furnizorul căruia i-au fost transferate resursele de numerotaţie alege să nu implementeze portabilitatea numerelor transferate.

(10) Informarea ANCOM prevăzută la alin. (1) se realizează prin transmiterea unei adrese semnate de reprezentantul legal al titularului LURN sau, dacă este cazul, al furnizorului care a dobândit de la acesta prerogativa de a transfera numere şi, respectiv, al furnizorului căruia urmează a-i fi transferate resursele de numerotaţie, cu cel puţin 15 zile înainte de data încheierii contractului între părţi şi va cuprinde:

a) datele de identificare ale titularului LURN sau, dacă este cazul, ale furnizorului care a dobândit de la acesta prerogativa de a transfera numere; în acest din urmă caz se va anexa şi contractul prin care a fost dobândită prerogativa de a transfera numere;

b) datele de identificare ale furnizorului căruia urmează a-i fi transferate resursele de numerotaţie;

c) resursele de numerotaţie ce urmează a fi transferate;

d) data estimativă a transferului;

e) descrierea serviciului care va fi furnizat prin intermediul resurselor de numerotaţie transferate;

f) o copie a contractului titularului LURN de acces la reţeaua unui furnizor de reţele publice mobile în cazul transferului unor resurse de numerotaţie prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. e);

g) descrierea modalităţii de implementare a portabilităţii numerelor care urmează a fi transferate.

(11) Orice modificare a datelor transmise potrivit alin. (10) va fi comunicată ANCOM în termen de 10 de zile de la data apariţiei acesteia. Dacă este necesar, ANCOM poate solicita părţilor informaţii şi clarificări suplimentare.

(12) În termen de 10 zile de la data transmiterii informării, ANCOM va comunica părţilor dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru realizarea transferului.

(13) Dreptul de utilizare a resurselor de numerotaţie alocate nu poate fi transferat dacă:

a) persoana către care se intenţionează a se realiza transferul dreptului de utilizare a resurselor de numerotaţie nu are calitatea de furnizor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului ori nu este autorizată pentru furnizarea serviciilor corespunzătoare de comunicaţii electronice destinate publicului;

b) se încalcă oricare din celelalte condiţii, prevăzute la alin. (1)–(5), în care pot fi transferate resursele de numerotaţie;

c) persoana către care se intenţionează a se realiza transferul dreptului de utilizare a resurselor de numerotaţie se găseşte în situaţia prevăzută la art. 23 alin. (3);

d) titularul LURN, furnizorul care a dobândit de la acesta prerogativa de a transfera numere sau furnizorul căruia urmează a-i fi transferate resursele de numerotaţie are debite scadente aferente tarifului de utilizare a resurselor de numerotaţie alocate, stabilit de ANCOM, precum şi eventuale majorări de întârziere aferente acestuia;

e) în urma transferului se încalcă condiţiile de utilizare a resurselor de numerotaţie transferate.“