În Monitorul Oficial nr. 585 din 4 august a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 579/2015 privind stabilirea responsabilităţilor specifice ale autorităţilor publice, precum şi a structurilor tehnice pentru realizarea temelor de date spaţiale şi aprobarea măsurilor necesare pentru punerea în comun a acestora.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole , disponibilă acum în Legalis® . Accesează volumul!


În extras

Art. 1.

Prezenta hotărâre are drept scop stabilirea responsabilităţilor specifice ale autorităţilor publice pentru realizarea temelor prevăzute în anexele nr. 1-3 la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2010 privind instituirea Infrastructurii naţionale pentru informaţii spaţiale în România, republicată, precum şi a structurilor tehnice pentru realizarea temelor de date spaţiale şi aprobarea măsurilor de punere în comun a seturilor de date spaţiale şi a serviciilor aferente acestora.

Art. 2.

Termenii şi expresiile folosite în prezenta hotărâre au înţelesul stabilit potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 4/2010, republicată, iar expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a) catalogul de metadate – registru care integrează metadate descriptive şi care permite utilizatorilor să obţină informaţii relevante cu privire la conţinutul resurselor geospaţiale, înainte de utilizarea acestora;

b) furnizor de seturi de date spaţiale – autoritatea publică care contribuie la instituirea Infrastructurii naţionale pentru informaţii spaţiale în România cu seturi de date spaţiale pe care le produce şi pe care le deţine în domeniul specific de activitate, fără a afecta drepturile de proprietate intelectuală privind elementele constitutive ale infrastructurii pentru informaţii spaţiale, pentru una sau mai multe dintre temele prevăzute în anexele nr. 1-3 la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2010, republicată;

c) furnizor de servicii facilitate de reţea – autoritatea publică care contribuie la instituirea Infrastructurii naţionale pentru informaţii spaţiale în România cu propriile aplicaţii informatice prin care asigură serviciile de căutare, vizualizare, descărcare, transformare şi apelare realizate în conformitate cu regulamentele Uniunii Europene prevăzute la art. 3 din anexa nr. 7;

d) protocol de comunicare – modalitatea de încapsulare/transmisie/recepţie a informaţiei, care face parte dintr-un sistem digital de reguli pentru schimbul de informaţii între sisteme.

Art. 3.

(1) Responsabilităţile specifice ale autorităţilor publice pentru realizarea temelor prevăzute în anexele nr. 1-3 la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2010, republicată, se stabilesc pentru:

a) realizarea metadatelor;

b) realizarea şi/sau restructurarea seturilor de date spaţiale specifice fiecărei teme;

c) realizarea interoperabilităţii;

d) realizarea serviciilor facilitate de reţea;

e) aprobarea măsurilor necesare pentru punerea în comun a seturilor de date spaţiale şi a serviciilor aferente acestora.

(2) Responsabilităţile prevăzute la alin. (1) sunt prevăzute în anexele nr. 1-5.

Art. 4.

Structurile tehnice de la nivelul autorităţilor publice care se constituie în scopul facilitării realizării seturilor de date spaţiale specifice temelor prevăzute în anexele nr. 1-3 la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2010, republicată, şi atribuţiile principale ale acestora sunt prevăzute în anexa nr. 6.

Art. 5.

(1) În vederea aplicării prevederilor art. 1 şi 3 se respectă normele de aplicare ale Directivei INSPIRE elaborate de Comisia Europeană, specificate în lista din anexa nr. 7.

(2) Actualizarea listei prevăzute la alin. (1) se realizează prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 6.

Seturilor de date spaţiale realizate în cadrul INIS le sunt aplicabile prevederile legale în vigoare referitoare la drepturile de proprietate intelectuală şi sunt utilizate fără a se aduce atingere prevederilor Legii nr. 109/2007 privind reutilizarea informaţiilor din instituţiile publice, cu modificările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 878/2005 privind accesul publicului la informaţia privind mediul, cu modificările ulterioare.

Art. 7.

Realizarea monitorizării punerii în aplicare şi utilizării INIS şi asigurarea raportării către Comisia Europeană, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (3) lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 4/2010, republicată, se fac cu respectarea Deciziei 2009/442/CE a Comisiei din 5 iunie 2009 de implementare a Directivei 2007/2/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte monitorizarea şi raportarea, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 148 din 11 iunie 2009.

Art. 8.

Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.