În Monitorul Oficial nr. 322 din 12 mai a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 320/2015 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 297/2013 privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi ai produselor lactate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 441/2014.


Totul despre insolvență. Codul insolvenței. Legea nr. 85/2014. Comentariu pe articole. Ediția 5 și Legea procedurii insolvenței. Comentariu pe articole. Ediția 4 sunt acum Legalis®. Comandă cărțile în Raftul Legalis®


În extras

Articol unic.

Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 297/2013 privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 441/2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 414 din 4 iunie 2014, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. La articolul 1, literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„a) autoritate competentă pentru recunoaşterea organizaţiilor de producători/asociaţiilor de organizaţii de producători şi înregistrarea prim-cumpărătorilor de lapte — Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare A.P.I.A.;

b) organizaţie de producători — orice persoană juridică, recunoscută de autoritatea competentă, care activează în sectorul laptelui şi al produselor lactate, constituită exclusiv din producători agricoli şi al cărei scop include obiectivul negocierii producţiei de lapte a membrilor;”.

  1. La articolul 1, după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:

„f) autoritate competentă responsabilă pentru efectuarea controlului, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor — Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. Dr. G. K. Constantinescu», denumită în continuare A.N.Z.”

  1. La articolul 4, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„g) lista personalului angajat, precum şi copie de pe contractul de prestări servicii/contractul de colaborare, după caz, semnată de reprezentantul legal.”

  1. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 5

(1) Persoanele nominalizate prin decizie a directorului executiv/directorului executiv adjunct al centrului judeţean al A.P.I.A. verifică documentele prevăzute la art. 4 şi notifică A.N.Z. şi organizaţia solicitantă, în vederea efectuării controlului la faţa locului pentru verificarea condiţiilor de recunoaştere prevăzute la art. 3 şi a corectitudinii informaţiilor furnizate. În termen de 25 de zile lucrătoare de la data notificării, A.N.Z. va efectua un control la faţa locului şi va trimite un exemplar original al procesului-verbal de control către centrul judeţean al A.P.I.A.

(2) Persoanele desemnate conform prevederilor alin. (1) transmit la A.P.I.A. central, pentru fiecare solicitant, procesul-verbal al controlului administrativ cu privire la documentele prevăzute la art. 4, procesul-verbal de control la faţa locului întocmit de A.N.Z. şi dosarul împreună cu o adresă de înaintare, în termen de 40 de zile lucrătoare de la data primirii cererii de recunoaştere.

(3) În urma acestor verificări, potrivit prevederilor art. 161 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013, A.P.I.A. central decide cu privire la acordarea recunoaşterii ca organizaţie de producători.

(4) În cazul în care se constată că solicitantul nu a furnizat toate informaţiile şi/sau documentele necesare, i se va transmite o înştiinţare, în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii prevăzute la art. 4, în care i se vor indica informaţiile/documentele pe care trebuie să le înainteze în vederea obţinerii recunoaşterii.

(5) Dacă în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea înştiinţării prevăzute la alin. (4) nu sunt primite informaţiile/documentele solicitate, dosarul se înaintează către A.P.I.A. central cu propunerea de respingere a cererii.

(6) A.P.I.A. este responsabilă pentru eliberarea avizului de recunoaştere, precum şi pentru înregistrarea într-un registru a organizaţiilor de producători.

(7) Avizul de recunoaştere ca organizaţie de producători se emite în termen de 4 luni de la depunerea cererii de recunoaştere însoţite de documentele justificative.”