Începând din data de 26 martie a.c. lucrarea Codul insolvenței. Legea nr. 85/2014. Comentariu pe articole. Ediția 5, avându-l autor pe domnul profesor univ. dr. Ion Turcu, este disponibilă în legalis.

promo-codul-insolventei-ok

Apariţia mult aşteptatului Cod al insolvenţei a determinat aducerea la zi a comentariilor legislaţiei în materie. Aflată la a 5-a ediţie, lucrarea îşi propune analiza noutăţilor aduse prin Legea nr. 85/2014.

Prin această lege, legiuitorul a dorit să codifice într-un singur act normativ reglementările din materia insolvenţei. Comentariile sunt realizate prin raportarea atât la dispoziţiile vechii reglementări, Legea nr. 85/2006, cât şi la normele dreptului privat, în genere, a cărui „fiică rebelă” este procedura insolvenţei.

Ce recomandă noua ediție a Codului insolvenței

Doar în această ediție, sunt incluse:

  • comentarii ale textelor Legii nr. 85/2014 prin raportare la reglementările anterioare (în special Legea nr. 85/2006)
  • noutăţile aduse prin Codul insolvenţei
  • analiza evoluţiei reglementărilor privind insolvenţa în România
  • studii de caz (de pildă, Carion, OMV PETROM SA)
  • falimente bancare străine (de pildă, Banca Ambrosiano; Băncile Penn Square şi Continental Illinois)
  • falimente în spaţiul mioritic (de pildă, falimentul Băncii Naţionale a Moldovei; falimentul Băncii Franco-Române; falimentul Băncii Marmorosch Blank & Co)
  • tabele de corespondenţă Codul insolvenţei – reglementările anterioare
  • index alfabetic al celor mai importante noţiuni
  • ample trimiteri la doctrina şi legislaţia franceză în domeniu

Despre autor: Prof. univ. dr. Ion Turcu este recunoscut ca „Părintele insolvenţei” în România

Prof. univ. dr. Ion Turcu

Domnul prof. univ. dr. Ion Turcu a primit denumirea de părinte a insolvenței în România în cadrul primei ediții a Conferinței Naționale de Insolvență ce s-a desfășurat la București în data de 4 octombrie 2013.

Av. Simona Maria Miloş, Preşedinte INPPI, a declarat cu această ocazie:

„Am ţinut să omagiem, în mod special, o persoană deosebită – prof. univ. dr. Ion Turcu, părintele insolvenţei în România. Pentru activitatea sa în domeniul insolvenţei, încă de pe vremea când exista doar o singură lege proaspăt ieşită din Parlamentul României, când nu existau dosare, jurisprudenţă sau doctrină. În acea vreme, exista doar o carte, o carte verde, singurul reper pentru cei care activau în această zonă a dreptului comercial. Cartea domniei sale era singurul instrument disponibil judecătorilor-sindici şi avocaţilor…”

Accesează volumul integral în legalis Doctrină Afaceri

Foto concept insolvență via Shutterstock