În Monitorul Oficial nr. 844 din 19 noiembrie a.c. a fost publicată Decizia Colegiului Medicilor din România nr. 9/2014 privind eliberarea Avizului de practică temporară/ocazională a profesiei pentru medicii străini.


Comandă acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras
CAPITOLUL I
Exercitarea activităţii medicale cu caracter temporar/ocazional pentru medicii din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Confederaţia Elveţiană

Art. 1.
(1) În caz de prestare temporară sau ocazională de servicii pe teritoriul României, medicii cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în unul dintre aceste state, sunt exceptaţi de la obligativitatea înscrierii în Colegiul Medicilor din România.
(2) Exercitarea profesiei de medic conform dispoziţiilor prevăzute la alin. (1) se face pe baza avizului eliberat de Colegiul Medicilor din România, conform anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezenta decizie
(3) Prin activitate medicală cu caracter temporar se înţelege activitatea medicală desfăşurată pe o perioadă limitată de timp, precizată clar în cererea de solicitare a avizului prevăzut la alin. (2). Prin activitate medicală cu caracter ocazional se înţelege activitatea medicală/didactică desfăşurată cu o anumită ocazie, de asemenea specificată clar în cererea de solicitare a avizului (de exemplu, conferinţe, congrese, intervenţii şi/sau manevre terapeutice/diagnostice ce se doresc a fi împărtăşite medicilor români, inclusiv activităţi cu caracter umanitar şi de voluntariat).

Art. 2.
Pe durata desfăşurării activităţii medicale cu caracter temporar sau ocazional, medicii cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene se supun, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, dispoziţiilor cu caracter profesional, regulamentar ori administrativ al calificărilor profesionale care definesc profesia şi utilizarea titlurilor,dispoziţiilor cu privire la faptele profesionale grave care afectează direct şi specific protecţia şi securitatea consumatorilor, precum şi dispoziţiilor disciplinare prevăzute de lege pentru medicii cetăţeni români membri ai Colegiului Medicilor din România.

Art. 3.
(1) Avizul prevăzut la art. 1 alin. (2) se eliberează de Colegiul Medicilor din România prin Departamentul acreditări-avizări, în baza următoarelor documente:
a) cererea-tip de emitere a avizului, în care se precizează durata de prestare, natura, respectiv temporară sau ocazională, locul de desfăşurare a acestor activităţi, precum şi domeniul de asigurare sau alte mijloace de protecţie personală ori colectivă privind responsabilitatea profesională de care solicitantul beneficiază în statul membru de stabilire;
b) documentul de cetăţenie (carte de identitate sau paşaport aflate în termen de valabilitate);
c) diplomele, certificatele sau alte titluri de medic prevăzute de lege ori de normele Uniunii Europene pentru prestarea activităţii medicale;
d) dovada prin care autorităţile competente ale statelor prevăzute la art. 392 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în care medicul este stabilit, atestă că la data eliberării acestui document medicul solicitant este stabilit legal pe teritoriul lor, deţine titlurile şi calificările necesare exercitării profesiei de medic, nu a suferit suspendări temporare sau definitive ale activităţilor medicale ori condamnări penale rămase definitive. Documentul are o valabilitate de 3 luni de la data emiterii;
e) certificat sau atestat emis de organizaţii recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de Colegiul Medicilor din România sau de către centrul de pregătire lingvistic organizat de Colegiul Medicilor din România privind abilităţile lingvistice profesionale necesare pentru a practica în România, la nivel B1 (conform Cadrului european comun de referinţă pentru limbi străine). Certificatul sau atestatul nu este necesar pentru practicarea ocazională a activităţii în cadrul unor echipe mixte cu medici români;
f) dovada achitării echivalentului în lei al sumei de 50 euro reprezentând contravaloarea eliberării avizului. În cazul susţinerii probei de aptitudini prevăzute la alin. (6), contravaloarea eliberării avizului este echivalentul în lei al sumei de 150 euro. Pentru acţiunile umanitare şi de voluntariat nu se percepe această taxă.
(2) Documentele prevăzute la alin. (1) lit. b), c) şi d) vor fi depuse în limba în care au fost emise — în copii legalizate şi apostilate şi însoţite de traducerile legalizate în limba română.
(3) Documentele vor fi depuse la secretariatul Colegiului Medicilor din România.
(4) Avizul prevăzut la art. 1 alin. (2) se emite în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete prevăzute la alin. (1).
(5) Prin excepţie, termenul prevăzut la alin. (4) poate fi prelungit în situaţia în care actele doveditoare ale formării profesionale ale medicului solicitant eliberate de un stat prevăzut la art. 1 alin. (1) nu întrunesc criteriile de recunoaştere automată stabilite de Normele privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic, de medic dentist, de farmacist, de asistent medical generalist şi de moaşă, eliberate de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau de Confederaţia Elveţiană şi în această situaţie Colegiul Medicilor din România poate efectua o verificare a calificărilor profesionale ale medicului prestator. Verificarea este necesară numai în vederea evitării daunelor grave ce pot fi aduse sănătăţii pacientului ca urmare a lipsei de calificare profesională a medicului prestator şi se va face doar pentru respectarea acestui scop.
(6) În cazul în care se constată diferenţe între calificările profesionale ale medicului prestator şi formarea impusă în România pentru desfăşurarea activităţii medicale pentru care se solicită avizarea şi acestea nu pot fi compensate prin experienţa profesională a medicului prestator de servicii ori prin cunoştinţele, abilităţile şi competenţele dobândite prin învăţarea pe tot parcursul vieţii, validate în mod formal în acest scop de un organism relevant, se comunică medicului solicitant decizia Colegiului Medicilor din România conform căreia este necesară demonstrarea, printr-o probă de aptitudini, a dobândirii cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor care îi lipseau în specialitatea respectivă. Comisia de examinare a aptitudinilor medicului este numită de către Departamentul profesional al Colegiului Medicilor din România dintre specialiştii cu aceeaşi specialitate medicală cu a medicului prestator. Colegiul Medicilor din România decide, în urma susţinerii probei de aptitudini, cu privire la posibilitatea de furnizare a serviciului de către medicul prestator.
(7) În situaţia prevăzută la alin. (5) şi (6), Colegiul Medicilor din România comunică, în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor solicitate potrivit alin. (1), motivele întârzierii sau respingerii avizului solicitat, precum şi timpul necesar pentru elaborarea unei decizii. Acest interval nu poate fi mai mare de 30 de zile de la data notificării pentru rezolvarea dificultăţilor identificate, astfel încât decizia să fie emisă în maximum două luni de la rezolvarea dificultăţii.
(8) Prestarea serviciilor trebuie să fie posibilă în termen de o lună de la data deciziei.
(9) În lipsa unei reacţii din partea Colegiului Medicilor din România, în termenele stabilite la alin. (4)—(8), serviciile în cauză pot fi prestate.