În Monitorul Oficial nr. 824 din 11 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 1481/2014 al Ministerului Finanţelor Publice privind modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice, nr. 809/2012 privind aprobarea Normelor metodologice pentru încasarea, gestionarea conturilor de disponibilităţi în lei şi în valută şi virarea sumelor obţinute din scoaterea la licitaţie, prin platforma comună, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.


Comandă acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

Art. I.

Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice, nr. 809/2012 privind aprobarea normelor metodologice pentru încasarea, gestionarea conturilor de disponibilităţi în lei şi în valută şi virarea sumelor obţinute din scoaterea la licitaţie, prin platforma comună, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 397 din 13 iunie 2012, se modifică după cum urmează:

  1. Titlul ordinului va avea următorul cuprins:

„ORDIN

privind aprobarea normelor metodologice pentru încasarea, gestionarea conturilor de disponibilităţi în lei şi în valută şi alocarea prin bugetul de stat a sumelor obţinute din scoaterea la licitaţie, prin platforma comună, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru finanţarea proiectelor de investiţii care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”

  1. În tot cuprinsul ordinului, sintagma „Direcţia de buget şi contabilitate internă” se înlocuieşte cu sintagma „Direcţia generală economică”.
  2. În tot cuprinsul ordinului, sintagma „Biroul vânzare certificate emisii de gaze cu efect de seră valabile post 2012” se înlocuieşte cu sintagma „Unitatea de vânzare certificate de emisii de gaze cu efect de seră post 2012”.
  3. La anexă, la articolul 2 punctul 1, literele a)—d) şi f) vor avea următorul cuprins:

„a) la primirea înştiinţării emise de platforma de licitaţie comună referitoare la vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, notifică Banca Naţională a României cu privire la alimentarea contului Ministerului Finanţelor Publice, conform prevederilor Convenţiei nr. 3/82851 din 4 aprilie 2012, încheiată între Banca Naţională a României şi Ministerul Finanţelor Publice şi, de asemenea, înştiinţează operativ (prin mesaj electronic) Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică, Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică şi Direcţia generală economică;

  1. b) la primirea copiei notificării de la Banca Naţională a României de alimentare a contului în valută, întocmeşte adresă de înştiinţare către Direcţia generală economică. În adresă se specifică ce sumă să fie vândută din valuta încasată şi cu ce dată, astfel încât vânzarea valutei să fie efectuată în termen de 5 zile lucrătoare de la încasare;
  2. c) la primirea înştiinţării de la Direcţia generală economică privind suma în lei obţinută ca urmare a vânzării valutei, întocmeşte Propunere de angajare a unei cheltuieli în limita creditelor bugetare (anexa nr. 1b), Angajament bugetar individual/global (anexa nr. 2), Ordonanţarea de plată (anexa nr. 3) şi listele de verificare aferente pentru anexe, completând toate datele necesare în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, cu modificările şi completările ulterioare, cu sumele cuvenite şi pentru fiecare destinaţie prevăzută de lege. întocmeşte o notă de calcul prin care se va detalia modul de calcul, suma destinată ministerelor beneficiare, din care a fost dedus costul Autorităţii de monitorizare, precum şi suma destinată bugetului de stat, după caz. Nota va fi aprobată de şeful unităţii, acordându-se astfel „Bun de plată”, şi avizată de secretarul general adjunct. De asemenea, întocmeşte o notă de lichidare aprobată de şeful unităţii şi avizată de secretarul general adjunct. Anexele semnate la compartimentul de specialitate de şeful unităţii şi notele sus-menţionate sunt înaintate cu adresă Direcţiei generale economice;
  3. d) pentru achitarea altor costuri generate de gestionarea sistemului comunitar întocmeşte Propunere de angajare a unei cheltuieli în limita creditelor bugetare (anexa nr. 1b), Angajamentul bugetar individual/global (anexa nr. 2), Ordonanţarea de plată (anexa nr. 3) şi listele de verificare aferente pentru anexe, completând toate datele necesare în conformitate cu prevederile Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.792/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Toate aceste documente sunt înaintate, cu adresă, Direcţiei generale economice după acordarea vizei „Bun de plată” pe documentul care atestă suma datorată şi semnarea anexelor de mai sus la compartiment de specialitate de către şeful Unităţii;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. f) după virarea sumelor cuvenite ministerelor beneficiare în contul de venituri ale bugetului de stat întocmeşte adresă pentru a informa fiecare minister cu privire la suma cuvenită în lei, precum şi echivalentul acesteia în euro. Stabilirea echivalentului în euro se va efectua utilizând cursul valutar înregistrat la fiecare vânzare în valută, începând cu prima vânzare. Adresa este transmisă sub semnătura secretarului general adjunct. Modelul adresei este prezentat în anexa nr. 1a.”