În Monitorul Oficial nr. 826 din 12 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 8/2014 al Băncii Naționale a României privind exerciţiul de raportare de către instituţiile de credit a informaţiilor referitoare la remunerarea angajaţilor acestora.


Comandă acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

Art. 1.

În aplicarea prevederilor art. 24 alin (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, prezentul ordin stabileşte forma şi conţinutul formularelor de raportare aferente exerciţiului de raportare a informaţiilor referitoare la remunerarea angajaţilor instituţiilor de credit.

Art. 2.

(1) Prezentul ordin se aplică instituţiilor de credit, persoane juridice române, selectate de Banca Naţională a României — Direcţia supraveghere potrivit criteriilor prevăzute la alin. (4) şi (5), în situaţia în care Banca Naţională a României este supraveghetorul consolidant şi instituţiile de credit respective sunt instituţii de credit-mamă la nivelul Spaţiului Economic European şi sunt responsabile cu îndeplinirea, pe bază consolidată, a cerinţelor prevăzute la art. 450 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012.

(2) Prezentul ordin se aplică instituţiilor de credit prevăzute la alin. (1) la nivel consolidat, aşa cum este acesta prevăzut în partea întâi, titlul II, capitolul 2, secţiunea 1 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013. Nivelul de colectare a informaţiilor referitoare la remunerare trebuie să fie acelaşi cu nivelul de aplicare a cerinţelor privind fondurile proprii la nivel consolidat.

(3) La transmiterea informaţiilor prevăzute la art. 1 vor fi luate în considerare toate sucursalele şi filialele incluse în aria de cuprindere a consolidării prudenţiale, inclusiv cele înfiinţate de instituţiile de credit prevăzute la alin. (1) în alte state membre şi în state terţe.

(4) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (1), instituţiile de credit prevăzute la alin. (1) şi (3) care fac obiectul raportării informaţiilor prevăzute la art. (1) sunt selectate să participe la exerciţiul de raportare de către Banca Naţională a României — Direcţia supraveghere astfel încât acestea să acopere cel puţin 60% din totalul sectorului bancar din România, în termeni de active totale agregate ale respectivelor instituţii de credit la sfârşitul anului pentru care se face raportarea. n cazul. În care o astfel de acoperire nu poate fi, în mod normal, asigurată, Banca Naţională a României — Direcţia supraveghere poate selecta, ca alternativă, un număr de până la 20 cele mai mari instituţii de credit din sectorul bancar din România, în termeni de active totale ale respectivelor instituţii de credit la sfârşitul anului pentru care se face raportarea.

(5) Banca Naţională a României — Direcţia supraveghere poate include în exerciţiul de raportare, în plus faţă de instituţiile de credit selectate de către aceasta în baza criteriilor minime menţionate la alin. (4), orice altă instituţie de credit pentru care consideră ca fiind necesară colectarea de informaţii cu privire la remunerare.