În Monitorul Oficial nr. 727 din 3 octombrie a.c. a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 47/2013 privind unele măsuri în domeniul instrumentelor structurale care privesc beneficiarii direcţi finanţaţi din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri financiare în domeniul ex-ISPA din sectorul transporturi.


Comandă acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

Art. I.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 47/2013 privind unele măsuri în domeniul instrumentelor structurale care privesc beneficiarii direcţi finanţaţi din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri financiare în domeniul ex-ISPA din sectorul transporturi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 302 din 27 mai 2013, aprobată prin Legea nr. 222/2013, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. După articolul 14 se introduc două noi articole, articolele 141 şi 142, cu următorul cuprins:

Art. 141

(1) Beneficiarii direcţi, finanţaţi din fonduri structurale, au obligaţia de a solicita de la executanţii de lucrări, prestatorii de servicii, furnizorii de bunuri, cu care au încheiate contracte, orice informaţii/date/indicatori/rapoarte care sunt în legătură cu implementarea proiectelor de infrastructură de transport finanţate din fonduri structurale, la orice solicitare a Autorităţii de Management POS Transport şi în termenul stabilit de aceasta.

(2) Modalitatea de raportare către Autoritatea de Management POS Transport a informaţiilor/datelor/indicatorilor/rapoartelor prevăzute la alin. (1) de către beneficiarii direcţi, finanţaţi din fonduri structurale, se aprobă prin instrucţiune a conducătorului Autorităţii de Management POS Transport.

(3) În vederea punerii în aplicare a instrucţiunilor Autorităţii de Management POS Transport beneficiarii direcţi, finanţaţi din fonduri structurale, emit ordine administrative/instrucţiuni administrative conform contractelor încheiate cu executanţii de lucrări, prestatorii de servicii, furnizorii de bunuri prevăzuţi la alin. (1), încheind cu aceştia, dacă este cazul, acte adiţionale.

(4) Instrucţiunile/Ordinele administrative emise de beneficiarii direcţi finanţaţi din fonduri structurale conform contractelor încheiate sunt obligatorii pentru executanţii de lucrări, prestatorii de servicii, furnizorii de bunuri prevăzuţi la alin. (1).

Art. 142

(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei următoarele fapte:

a) netransmiterea de către executanţii de lucrări, prestatorii de servicii, furnizorii de bunuri prevăzuţi la art. 141 alin. (1)

beneficiarilor direcţi, finanţaţi din fonduri structurale, în termenul stabilit de Autoritatea de Management POS Transport, a informaţiilor/datelor/indicatorilor/rapoartelor care sunt în legătură cu implementarea proiectelor de infrastructură de transport finanţate din fonduri structurale;

b) neemiterea de către beneficiarii direcţi finanţaţi din fonduri structurale a instrucţiunilor/ordinelor administrative pentru punerea în aplicare a instrucţiunilor emise de Autoritatea de Management POS Transport;

c) reducerea la îndeplinire de către executanţii de lucrări/prestatorii de servicii a instrucţiunilor/ordinelor administrative emise de beneficiarii direcţi, finanţaţi din fonduri structurale în aplicarea instrucţiunilor Autorităţii de Management POS Transport.

(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către structurile de evaluare şi control cu atribuţii în domeniul evaluării şi controlului capacităţii administrative, cu respectarea prevederilor legale.”