În Monitorul Oficial nr. 213 din 26 martie a.c. a fost publicată Hotărârea nr. 6/2014 a Camerei Auditorilor Financiari din România privind aprobarea Normelor de pregătire profesională continuă a auditorilor financiari.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE si CEDO | Drept Public


În extras

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Prezentele norme sunt adoptate în baza Standardului internaţional de educaţie nr. 7 privind dezvoltarea profesională continuă, denumit în continuare IES 7, emis de Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC).

Sub supravegherea Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile (CSIPPC), Camera Auditorilor Financiari din România, denumită în continuare Camera, este autoritatea competentă pentru calificările educaţionale, respectiv organizarea pregătirii profesionale continue şi examinarea competenţei profesionale.

Prezentele norme conduc la aplicarea conceptului de pregătire profesională continuă şi se referă la activităţile de învăţământ care dezvoltă şi menţin capacităţile ce permit auditorilor financiari, membri ai Camerei, să ofere servicii de înaltă calitate şi să lucreze cu competenţă în cadrul profesiei lor.

Prezentele norme preiau, dezvoltă şi adaptează cerinţele IES 7 în procesul de implementare şi derulare a Programului de pregătire profesională continuă, organizat de Cameră.

Obiectivul pregătirii profesionale continue este acela de a menţine şi de a dezvolta competenţa profesională a auditorilor financiari în vederea realizării activităţii de audit financiar conform cerinţelor standardelor profesionale, reglementărilor, normelor şi regulilor din domeniu.

CAPITOLUL II

Aria de cuprindere a pregătirii profesionale continue

Camera trebuie să se asigure că auditorii financiari participă anual la programe adecvate de formare profesională continuă pentru a-şi menţine cunoştinţele teoretice, competenţele şi valorile profesionale la un nivel înalt.

Camera cere tuturor membrilor săi să îşi dezvolte şi să îşi menţină competenţa profesională relevantă pentru activitatea şi responsabilităţile lor profesionale. Fiecărui auditor îi revine obligaţia respectării cerinţelor de pregătire profesională continuă pentru a răspunde provocărilor profesionale şi pentru a întări încrederea în activitatea de audit.

Cerinţele de pregătire profesională continuă se aplică tuturor auditorilor financiari, activi şi nonactivi.