Publicat in M. Of. 689/2012 Ordinul 18/2012 pentru modificarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranta, pentru ajustarea unor sume exprimate in euro modifica:

  • ORDIN Nr. 5/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind autorizarea şi supravegherea reasiguratorilor – modificari aplicabile din 5 octombrie 2012
  • ORDIN Nr. 4/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul care practică asigurări de viaţă, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă – modificari aplicabile din 1 decembrie 2012
  • ORDIN Nr. 3/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul care practică asigurări generale, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă – modificari aplicabile din 1 decembrie 2012

Va punem la dispozitie modificarile produse de Ordinul 18/2012 , asa cum pot fi acestea vizualizate in Sectiunea Legislatie-La Zi din Biblioteca pentru informare juridica si economica online Legalis 2.0:


 Timp de 14 zile puteti evalua GRATUIT continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie


Ordinul 3/2008 … Norme …. Art. 5

(1) În cazul aplicării metodei prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a), luându-se în considerare primele brute subscrise, la determinarea marjei de solvabilitate minime se va lua în calcul cea mai mare valoare, obţinută în ultimele 12 luni calendaristice anterioare datei raportării, dintre:

a) valoarea totală a primelor brute subscrise sau a contribuţiilor;

b) valoarea primelor brute câştigate (valoarea primelor brute subscrise diminuată cu variaţia rezervei brute de prime) sau a contribuţiilor.

(2) Pentru tipurile de asigurări încadrate în clasele 11, 12 şi 13 menţionate la titlul B „Asigurări generale“ din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, primele sau contribuţiile luate în calcul se majorează cu 50%.

(3) La valoarea primelor brute subscrise sau a contribuţiilor din asigurări directe se adaugă totalul primelor brute subscrise aferente acceptărilor în reasigurare pe durata ultimelor 12 luni calendaristice anterioare datei raportării, iar rezultatul se diminuează cu valoarea totală a primelor brute subscrise anulate sau a contribuţiilor anulate corespunzătoare aceleiaşi perioade, precum şi cu valoarea totală a impozitelor şi taxelor aferente primelor şi contribuţiilor din perioada de referinţă.

(4) La valoarea astfel obţinută se aplică un procent de 18 % pentru sumele a căror valoare este de până la echivalentul a 57,5 milioane euro şi, respectiv, de 16 % pentru sumele reprezentând excedentele peste echivalentul a 57,5 milioane euro, iar rezultatele astfel obţinute se adună.

(4) La valoarea astfel obţinută se aplică un procent de 18% pentru sumele a căror valoare este de până la echivalentul a 61,3 milioane euro şi, respectiv, de 16% pentru sumele reprezentând excedentele peste echivalentul a 61,3 milioane euro, iar rezultatele astfel obţinute se adună.

(5) Rezultatul obţinut se înmulţeşte cu maximul dintre 50% şi valoarea obţinută ca raport între valoarea netă a daunelor în ultimele 3 exerciţii financiare şi valoarea brută a daunelor în ultimele 3 exerciţii financiare. Valoarea daunelor reprezintă valoarea daunelor plătite în ultimele 3 exerciţii financiare plus variaţia rezervei de daune avizate şi neavizate calculată pentru ultimele 3 exerciţii financiare. În ceea ce priveşte calculul daunelor nete, la cererea asigurătorului, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor poate aproba, în baza unor documente doveditoare, deducerea ca cedări în reasigurare a sumelor recuperabile de la vehicule investiţionale de reasigurare.

modificat de
Ordin nr. 18/2012 – pentru modificarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă, pentru ajustarea unor sume exprimate în euro din 28 septembrie 2012, M. Of. 689/2012;
Ordin nr. 12/2009 – pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă din 24 iulie 2009, M. Of. 543/2009;


Ordinul 3/2008 …. Norme …Art. 6

(1) În cazul aplicării metodei prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), luându-se în considerare daunele brute plătite, determinarea marjei de solvabilitate minime se face prin însumarea valorii daunelor brute plătite în perioadele menţionate la art. 4 alin. (1) lit. b), aferente activităţii de asigurări directe, cu valoarea daunelor brute plătite în aceeaşi perioadă aferente acceptărilor în reasigurare, precum şi cu valoarea rezervelor brute de daune avizate şi neavizate constituite la sfârşitul perioadei de raportare, atât pentru asigurările directe, cât şi pentru acceptările în reasigurare.

(2) Din această sumă se scade valoarea daunelor recuperate de la terţi prin subrogarea în drepturile asiguraţilor pentru aceeaşi perioadă de raportare şi valoarea rezervelor brute de daune avizate şi neavizate constituite la începutul celei de-a treizeci şi cincea luni calendaristice anterioare lunii de raportare, atât pentru asigurările directe, cât şi pentru acceptările în reasigurare.

(3) Dacă perioada de referinţă menţionată la art. 4 alin. (1) lit. b) este de 84 de luni calendaristice, se scade valoarea rezervelor brute de daune avizate şi neavizate constituite la începutul celei de-a optzeci şi treia luni calendaristice anterioare lunii de raportare.

(4) Baza de calcul a daunelor plătite, rezervelor de daune avizate şi neavizate şi recuperărilor pentru tipurile de asigurări încadrate în clasele 11, 12 şi 13 menţionate la titlul B „Asigurări generale“ din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 50%.

(5) Conform perioadei de referinţă prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), la o treime din valoarea obţinută în cazul perioadei de referinţă de 36 de luni sau la o şeptime din valoarea obţinută în cazul perioadei de referinţă de 84 de luni, după caz, se aplică un procent de 26 % pentru sumele a căror valoare este de până la echivalentul a 40,3 milioane euro şi, respectiv, de 23 % pentru sumele reprezentând excedentele peste echivalentul a 40,3 milioane euro, iar rezultatele astfel obţinute se adună.

(5) Conform perioadei de referinţă prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), la o treime din valoarea obţinută în cazul perioadei de referinţă de 36 de luni sau la o şeptime din valoarea obţinută în cazul perioadei de referinţă de 84 de luni, după caz, se aplică un procent de 26% pentru sumele a căror valoare este de până la echivalentul a 42,9 milioane euro şi, respectiv, de 23% pentru sumele reprezentând excedentele peste echivalentul a 42,9 milioane euro, iar rezultatele astfel obţinute se adună.

(6) Rezultatul obţinut se înmulţeşte cu maximul dintre 50% şi valoarea obţinută ca raport între valoarea netă a daunelor în ultimele 3 exerciţii financiare şi valoarea brută a daunelor în ultimele 3 exerciţii financiare. Valoarea daunelor reprezintă valoarea daunelor plătite în ultimele 3 exerciţii financiare plus variaţia rezervei de daune avizate şi neavizate calculată pentru ultimele 3 exerciţii financiare. În ceea ce priveşte calculul daunelor nete, la cererea asigurătorului, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor poate aproba, în baza unor documente doveditoare, deducerea ca cedări în reasigurare a sumelor recuperabile de la vehicule investiţionale de reasigurare.

modificat de
Ordin nr. 18/2012 – pentru modificarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă, pentru ajustarea unor sume exprimate în euro din 28 septembrie 2012, M. Of. 689/2012;
Ordin nr. 12/2009 – pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă din 24 iulie 2009, M. Of. 543/2009;


Ordin 3/2008 …. Norme ….Art. 9

(1) O treime din marja de solvabilitate minimă a asigurătorului, calculată conform cap. III, constituie fondul de siguranţă. Acest fond este compus din elementele prevăzute la art. 3 alin. (1)–(3) şi, cu acordul prealabil al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la art. 3 alin. (4) lit. c).

(2) Valoarea minimă a fondului de siguranţă pentru asigurările generale este echivalentul în lei a 2,3 milioane euro. Dacă asigurătorul subscrie unul sau mai multe riscuri încadrate în clasele 10, 11, 12, 13, 14 sau 15 menţionate la titlul B „Asigurări generale” din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea minimă a fondului de siguranţă va fi echivalentul în lei a 3,5 milioane euro. În cazul societăţilor mutuale, valoarea minimă a fondului de siguranţă se reduce cu o pătrime.

(2) Valoarea minimă a fondului de siguranţă pentru asigurările generale este echivalentul în lei a 2,5 milioane euro. Dacă asigurătorul subscrie unul sau mai multe riscuri încadrate în clasele 10, 11, 12, 13, 14 sau 15 menţionate la titlul B «Asigurări generale» din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea minimă a fondului de siguranţă va fi echivalentul în lei a 3,7 milioane euro. În cazul societăţilor mutuale, valoarea minimă a fondului de siguranţă se reduce cu o pătrime.“

(3) Valorile în euro ale fondului de siguranţă prevăzute la alin. (2) şi (4), precum şi valorile în euro menţionate la art. 5 alin. (4) şi art. 6 alin. (5) vor fi revizuite anual în funcţie de schimbările în indicele european al preţurilor de consum cuprinzând statele membre, publicat de Eurostat.

(4) În cazul în care asigurătorul autorizat să practice activitate de asigurări generale desfăşoară şi activitate de reasigurare şi îndeplineşte una dintre următoarele condiţii:

a) în ultimele 12 luni, totalul primelor brute încasate din acceptări în reasigurare generală reprezintă mai mult de 10% din totalul primelor brute încasate pentru întreaga activitate de asigurări generale;

b) în ultimele 12 luni, totalul primelor brute încasate din acceptări în reasigurare generală depăşeşte echivalentul a 50 milioane euro;

c) totalul rezervelor tehnice brute, aferente activităţii de reasigurare generală, la data raportării, reprezintă mai mult de 10 % din totalul rezervelor tehnice brute aferente întregii activităţi de asigurări generale, la data raportării, valoarea minimă a fondului de siguranţă este echivalentul în lei a 3,2 milioane euro.

c) totalul rezervelor tehnice brute, aferente activităţii de reasigurare generală, la data raportării, reprezintă mai mult de 10% din totalul rezervelor tehnice brute aferente întregii activităţi de asigurări generale, la data raportării, valoarea minimă a fondului de siguranţă este echivalentul în lei a 3,4 milioane euro.

modificat de
Ordin nr. 18/2012 – pentru modificarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă, pentru ajustarea unor sume exprimate în euro din 28 septembrie 2012, M. Of. 689/2012;
Ordin nr. 12/2009 – pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă din 24 iulie 2009, M. Of. 543/2009;


Ordin 3/2008 …. Norme …. Anexa – vizualizare modificari in Anexa

 


Ordin 4/2008 …. Norme ….Art. 5

(1) O treime din marja de solvabilitate minimă prevăzută la cap. III va constitui fondul de siguranţă. Acest fond este compus din elementele prevăzute la art. 3 alin. (1)–(3) şi, cu acordul prealabil al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la art. 3 alin. (4) lit. c).

(2) Valoarea minimă a fondului de siguranţă pentru asigurările de viaţă este echivalentul în lei a 3,5 milioane euro. În cazul societăţilor mutuale, valoarea minimă a fondului de siguranţă se reduce cu o pătrime.

(2) Valoarea minimă a fondului de siguranţă pentru asigurările de viaţă este echivalentul în lei a 3,7 milioane euro. În cazul societăţilor mutuale, valoarea minimă a fondului de siguranţă se reduce cu o pătrime.

(3) Valoarea în euro a fondului de siguranţă prevăzută la alin. (2) va fi revizuită anual în funcţie de schimbările în indicele european al preţurilor de consum cuprinzând statele membre, publicat de Eurostat.

modificat de
Ordin nr. 18/2012 – pentru modificarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă, pentru ajustarea unor sume exprimate în euro din 28 septembrie 2012, M. Of. 689/2012 ;
Ordin nr. 12/2009 – pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă din 24 iulie 2009, M. Of. 543/2009 ;


Ordinul 5/2008 …. Norme …. Art. 19

(1) Cerinţele privind condiţiile şi documentele solicitate fondatorilor reasiguratorului se aplică şi în cazul persoanelor fizice şi juridice, care devin acţionari semnificativi direcţi şi/sau indirecţi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

(1) Ulterior autorizării unui reasigurator, orice persoană fizică sau juridică care intenţionează să devină acţionar semnificativ, direct şi/sau indirect, ori intenţionează să renunţe la această calitate, în mod direct sau indirect, sau îşi propune majorarea ori diminuarea drepturilor sale de vot sau a poziţiei de acţionar semnificativ, direct ori indirect, se supune prevederilor normelor privind autorizarea şi funcţionarea asigurătorilor referitor la notificarea intenţiei şi la procesul de dobândire a calităţii de acţionar şi trebuie să primească în prealabil aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

(2) Cerinţele privind condiţiile şi documentele solicitate persoanelor semnificative ale reasiguratorului se aplică şi în cazul persoanelor fizice, care devin ulterior persoane semnificative.

modificat de
Ordin nr. 18/2012 – pentru modificarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă, pentru ajustarea unor sume exprimate în euro din 28 septembrie 2012, M. Of. 689/2012;


Ordinul 5/2008 …. Norme ….. Art. 30

Nota LEGALIS: Prevederile alineatului (2) din prezentul articol, astfel cum au fost modificate prin Ordinul CSA nr. 18/2012, se vor aplica începând cu data de 1 decembrie 2012.

(1) O treime din marja de solvabilitate minimă a reasiguratorului, calculată conform prevederilor art. 23–29, constituie fondul de siguranţă. Acest fond este compus din elementele prevăzute la art. 22 alin. (1), (2) şi (3) şi, cu acordul prealabil al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la art. 22 alin. (4) lit. c).

(2) Valoarea minimă a fondului de siguranţă pentru activitatea de reasigurare este echivalentul în lei a 3,2 milioane euro.

(2) Valoarea minimă a fondului de siguranţă pentru activitatea de reasigurare este echivalentul în lei a 3,4 milioane euro.

(3) Valoarea în euro a fondului de siguranţă, prevăzută la alin. (2), va fi revizuită anual în funcţie de schimbările în indicele european al preţurilor de consum cuprinzând statele membre, publicat de Eurostat.

modificat de
Ordin nr. 18/2012 – pentru modificarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă, pentru ajustarea unor sume exprimate în euro din 28 septembrie 2012, M. Of. 689/2012;
Ordin nr. 12/2009 – pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă din 24 iulie 2009, M. Of. 543/2009;


Timp de 14 zile puteti evalua GRATUIT continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie