In MO 600/2012 a fost publicat Ordinul 1045/2012 al ministrului Finantelor Publice (Ordinul 2084/2012 al ministrului Muncii / Ordinul 793/2012 al ministrului Sanatatţii) pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate“.

Prin actul normativ se aprobă modelul şi conţinutul formularului 112, precum şi anexele nr. 1.1 „Anexa angajator“ şi nr. 1.2 „Anexa asigurat“ la aceasta, prevăzute în anexa nr. 1.

Instrucţiuni de completare

Declaraţia se completează de către persoanele fizice şi juridice prevăzute la art. 2963 lit. e) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, la care îşi desfăşoară activitatea sau se află în concediu medical persoanele prevăzute la art. 2963 lit. a) şi b) de către entităţile prevăzute la art. 2963 lit. f) din aceeaşi lege, precum şi de către orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.

În situaţia persoanelor prevăzute la art. 296 21 alin. (1) lit. f) şi h) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, declararea contribuţiilor sociale individuale se face de către plătitorul de venit, care în acest caz este asimilat angajatorului.

Depunerea declaraţiei

Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate se completează şi se depune de plătitorii de impozite şi contribuţii cărora le revin, potrivit legislaţiei în vigoare, obligaţiile de plată cuprinse în anexa nr. 2 „Nomenclatorul «Creanţe fiscale»” la ordin.

Termenul de depunere a declaraţiei

Declaraţia se depune:

– trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului de angajatorii şi entităţile asimilate angajatorilor care se încadrează în prevederile art. 58 alin. (2) din Legea 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi nu au optat pentru depunerea lunară a declaraţiei,

– lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează impozitul pe venit şi contribuţiile sociale – de ceilalţi angajatori şi entităţi asimilate angajatorului.

Atenţie! Depunerea trimestrială a declaraţiei constă în completarea şi depunerea a câte unei declaraţii pentru fiecare lună din trimestru, potrivit art. 296 19 alin. (12) din Legea 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Organul fiscal competent este cel în a cărui evidenţă contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii.

Modul de depunere

1. Declaraţia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, conform legii. Pentru depunerea declaraţiei, plătitorul trebuie să deţină un certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii 455/2001 privind semnătura electronică.

2. Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate se completează cu ajutorul programului de asistenţă.

Programul de asistenţă este pus la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.

Ordinul mai prevede şi că Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator sau entităţi asimilate angajatorului, prevăzute la art. 2963 şi art. 296 19 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia depunerii declaraţiei prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.