Prin Legea 220/2011 a fost modificata Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, fiind introdus sistemul coplatii asiguratilor pentru serviciile medicale de baza.

Coplata reprezintă suma care este încasată cu titlu de contribuţie bănească a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile medicale din pachetul de servicii de bază, in cadrul sistemului naţional de asigurări sociale de sănătate.

Suma prevăzută drept coplată se calculează procentual din valoarea serviciilor medicale aşa cum sunt prevăzute acestea în contractul-cadru. Cuantumul coplăţii în procente, precum şi valoarea serviciilor medicale sunt stabilite prin contractul-cadru. Suma prevăzuta drept coplată este încasată suplimentar faţă de cea decontată din fond.

Legea introduce noţiunea de tichet moderator pentru sănătate, care este un formular cu regim special, ale cărui model şi modalitate de utilizare se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Următoarele categorii de asiguraţi sunt scutite de la coplată:

– copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă;

– bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;

– pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.

Lista serviciilor medicale pentru care se încasează coplată, nivelul coplăţii, precum si data aplicării acesteia se stabilesc prin contractul-cadru şi prin normele sale de aplicare.

Suma percepută drept coplată în cursul unui an nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate gratuit.

Sumele încasate astfel constituie venituri ale furnizorilor de servicii medicale şi se utilizează pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi pentru achiziţionarea tichetului moderator pentru sănătate.