Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a anuntat, intr-un briefing de presa la Palatul Victoria, ca Guvernul interzice, prin Ordonanta de Urgenta, ca achizitionarea de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora, utilizate in activitatea feroviara.

Interdictia este stabilita pentru o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta, iar termenul poate fi prelungit prin Hotarare de Guvern

Astfel, este interzisa cumpararea de la persoane fizice a materialelor de tipul sinei de cale ferata, pieselor ale aparatelor de cale, contrasinelor, ecliselor, partilor componente ale instalatiilor de siguranta circulatiei, cablurilor de semnalizare si telecomunicatii feroviare, componentelor instalatiilor de electrificare sau ale materialului rulant, etc. De asemenea, purtatorul de cuvant a precizat ca „Fapta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 40.000 de lei.”

Ordonanta de urgenta adoptata de Executiv mai prevede ca, in cazul in care contraventia a fost savarsita de catre operatori economici care realizeaza activitati de colectare a deseurilor industriale reciclabile, se aplica si sanctiunea complementara a anularii autorizatiei de colectare.

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunilor se fac de persoanele imputernicite in acest sens de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

„Contravenientul va achita, pe langa amenda contraventionala, si un tarif cu titlul tarif de despagubire, in cuantum egal cu valoarea elementelor feroviare, in contul CN CFR SA, CFR Calatori sau CFR Marfa, dupa caz, si va reveni acesteia ca venit extrabugetar. Sumele incasate vor fi folosite numai in activitatea de reparatii, modernizare si investitii in infrastructura feroviara sau material rulant, dupa caz”, a aratat Ioana Muntean.

Sursa: Infolegal