Pe site-ul Ministerului Muncii a fost supus dezbaterii publice < Proiect de Hotarare pentru aprobarea listei obiectivelor de investitii in cadrul proiectului ”Servicii comunitare de prevenire a separarii copilului de familia sa si instruirea personalului aferent ” din judetele Bihor, Botosani, Dambovita, Mures, Valcea si Vrancea si a indicatorilor tehnico-economici ai acestora>

Citam din Nota de fundamentare a proiectului:

” ..  1. Descrierea situaţiei actuale
Beneficiind de finanţare potrivit prevederilor Hotărârii nr.928/2007 privind aprobarea Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanţarea Proiectului privind dezvoltarea la nivel local de servicii comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa, precum şi instruirea personalului aferent, semnat la Bucureşti la 29 ianuarie 2007 şi la Paris la 9 februarie 2007, proiectul în cauză reprezintă una din intervenţiile Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru dezvoltarea capacităţilor instituţionale, la nivelul comunităţilor locale, prin crearea unor servicii comunitare la nivel local, cu scopul de a preveni situaţiile în care copilul ar putea fi separat de familia sa. Proiectul are două obiective specifice: crearea de servicii comunitare şi formarea profesională continuă a personalului de specialitate care va fi angajat în aceste servicii, precum şi a personalului din cadrul Serviciile Publice de Asistenţă Socială de la nivelul Primăriilor.
Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea unor reţele de servicii comunitare la nivelul municipiilor, oraşelor, comunelor şi Municipiului Bucureşti în vederea prevenirii separării copilului de familia sa.
Proiectul are două obiective specifice:
A. Crearea aproximativ a 200 de servicii comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor, de tipul:
 Centre de îngrijire de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc;
 Centre de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii;
 Centre de asistenţă şi sprijin pentru readaptarea copilului cu probleme psihosociale;
 Alte servicii din categoria serviciilor de zi care să ofere activităţi de îngrijire pentru copii, consiliere şi asistenţă socială pentru copii şi părinţi.
B. Instruirea unui număr de aproximativ 4300 de angajaţi (din cadrul serviciilor nou create şi din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială) în domeniul organizării şi acordării de servicii pentru depăşirea situaţiilor care ar putea determina separarea copilului de familia sa.
Prezentul proiect de Hotărâre a fost elaborat în conformitate cu dispoziţiile art. 42 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit   …..”

Proiectul de Hotarare poate fi vizualizat aici.

Sursa: Ministerul Muncii