Agentia Nationala de Integritate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre doamna Brandusa Cornelia Novac, Deputat in Parlamentul Romaniei.

In temeiul art. 12, alin. (1) si alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 16.11.2010, cu privire la nerespectarea de catre doamna Brandusa Cornelia Novac, in calitate de Director/ manager al “Circ & Variete Globus” Bucuresti, a regimului juridic privind depunerea si completarea declaratiilor de avere si de interese.

Incepand cu data de 22.02.2008 si pana in prezent, doamna Brandusa Cornelia Novac detine, in baza unor contracte de management, functia de Director/ manager al “Circ & Variete Globus” Bucuresti.

Conform prevederilor Legii nr. 269/2009 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul institutiilor de spectacole sau concerte, muzeelor si colectiilor publice, bibliotecilor si asezamintelor culturale de drept public, functia de Director/ manager al “Circ & Variete Globus” Bucuresti, institutie publica aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, este o functie publica de conducere, remunerata de catre autoritate, in baza unui contract de management incheiat pe durata determinata, iar remuneratia managerului persoana fizica este asimilata, din punct de vedere fiscal, veniturilor salariale. Cuantumul remuneratiei managerului se stabileste la nivelul salariului maxim brut care se plateste in institutia publica, in conditiile legii, majorat cu pana la 55 % din acesta.

In baza contractelor de management, doamna Brandusa Cornelia Novac are calitatea de ordonator tertiar de credite, avand obligatia de asumare a responsabilitatilor ce decurg din aceasta calitate, pe langa obligatia de a raspunde de gestionarea si administrarea patrimoniului public incredintat institutiei pe care o conduce, precum si obligatia de a adopta masuri in vederea indeplinirii prevederilor bugetului anual de venituri si cheltuieli al aceleiasi institutii, organizeaza, gestioneaza, coordoneaza si controleaza intreaga activitate a “Circ & Variete Globus” Bucuresti.

Doamna Brandusa Cornelia Novac exercita, in prezent, mandatul de Deputat in Parlamentul Romaniei, conform Hotararii Camerei Deputatilor nr. 40 din data de 19.12.2008 privind validarea mandatelor deputatilor alesi la data de 30.11.2008. De asemenea, doamna Brandusa Cornelia Novac detine si functia de Secretar al Comisiei pentru Cultura, Arte si Mijloace de Informare in Masa a Camerei Deputatilor.

Potrivit art. 71, alin. (2) din Constitutia Romaniei si art. 14, alin. (2) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, republicata: “Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului”. Conform art. 81, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitarilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, “Prin functii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se intelege (…) functiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autoritati si institutii publice, (…), functiile de conducere si executie din serviciile publice descentralizate ale ministerelor si celorlalte organe din unitatile administrativ-teritoriale si din aparatul propriu si serviciile publice ale consiliilor judetene si consiliilor locale, precum si functiile care, potrivit legii, nu permit persoanelor care le detin sa candideze in alegeri”.

In baza dispozitiilor art. 18, “(1)Deputatul sau senatorul care la data intrarii in exercitiul mandatului si dupa validare se afla in una dintre incompatibilitatile prevazute in acest act normativ sau in alte legi speciale va informa in scris, in termen de 15 zile, Biroul permanent la Camerei din care face parte despre aceasta situatie”, “(2) In termen de 30 zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (1), deputatul sau senatorul va opta intre mandatul de deputat sau de senator si functia ori functiile incompatibile, demisionand potrivit optiunii sale”. In conformitate cu prevederile art. 200 al Regulamentului Camerei Deputatilor, deputatul care continua sa se afle in incompatibilitate “este considerat demisionat din calitatea de deputat”.

Dupa data validarii mandatului de deputat (19.12.2008), doamna Brandusa Cornelia Novac nu a procedat potrivit dispozitiilor legale mai sus mentionate.

Conform prevederilor art. 13 din Legea nr. 176/2010, procedura de instiintare a fost indeplinita, doamna Brandusa Cornelia Novac fiind informata la data de 31.11.2010 (adresa nr. 88044/G/I.I.) prin intermediul unei scrisori recomandate, despre declansarea activitatii de evaluare, precum si cu privire la drepturile sale de a fi asistata sau reprezentata de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Mandatul postal a revenit la data de 20.12.2010 la Agentie, cu mentiunea “destinatar lipsa domiciliu”.

In urma evaluarii declaratiilor de avere si de interese depuse de persoana evaluata, precum si a altor date si informatii, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, incepand cu data de 19.12.2008 (data validarii mandatului de deputat) si pana in prezent, doamna Brandusa Cornelia Novac s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a exercitat simultan demnitatea publica de Deputat in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de Director/ manager in cadrul “Circ & Variete Globus” Bucuresti (functie de conducere specifica unei institutii publice locale).

Conform prevederilor art. 20 din Legea nr. 176/2010, procedura de informare a fost indeplinita la data de 10.02.2010, doamna Brandusa Cornelia Novac fiind instiintata, prin intermediul adresei nr. 10610/G/I.I., despre faptul ca au fost identificate elemente in sensul existentei starii de incompatibilitate si invitata sa prezinte un punct de vedere in acest sens.

La data de 17.02.2010, cu ocazia prezentarii la sediul Agentiei Nationale de Integritate, doamna Brandusa Cornelia Novac a luat la cunostinta despre faptul ca au fost identificate elemente in sensul existentei starii de incompatibilitate.

Avand in vedere ca si dupa exprimarea punctului de vedere de catre doamna Brandusa Cornelia Novac, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat ca sunt elemente in sensul incalcarii de catre doamna Brandusa Cornelia Novac a legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, ca urmare a exercitarii simultane a demnitatii publice de Deputat in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si a functiei de conducere de Director/ manager in cadrul “Circ & Variete Globus Bucuresti”, s-a procedat la intocmirea raportului de evaluare.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor constituie temei pentru eliberarea din functie, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.

Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.

Sursa: Infolegal