Nivelul maxim al dobanzilor percepute de banci la creditele acordate prin programul Prima Casa a fost limitat de autoritati, insa bancherii au avut posibilitatea de a plasa dobanzile mai jos pentru a castiga clienti.

Persoanele care doresc sa isi cumpere prima locuinta aleg sa apeleze la un credit prin programul Prima Casa deoarece avansul solicitat de banci este mai mic, de doar 5% (fata de 20% – 25% cat este in mod normal pentru creditele ipotecare clasice), dar si dobanzile sunt mai reduse.

Creditele obtinute prin programul Prima Casa au o rata a dobanzii formata din indicele EURIBOR la 3 luni plus o marja de cel mult 4% pe an, la creditele in euro, respectiv din indicele ROBOR la 3 luni plus o marja de cel mult 2,5% pe an, pentru imprumuturile in lei. Preferinta clientilor, dar si a bancilor, este pentru creditele in euro, dar exista si clienti ce prefera sa evite riscul valutar si sa se imprumute in lei.

Prin a doua etapa a programului Prima Casa, lansata la inceputul anului 2010, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro (din care 5% reprezinta avans), pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Sursa: Infolegal