Vineri 28 ianuarie 2009 au avut loc la Strasbourg, ceremoniile de deschidere a anului judiicar al Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)

Curtea Europeana si-a inceput noul an judiciar sub auspiciile continuarii măsurilor de reforma care au debutat in anul 2010 pentru scaderea numarului de plangeri introduse impotriva statelor membre ale Consiliului Europei si aflate pe rolul sau. Efectele intrarii în vigoare a Protocolului nr. 14 si masurile luate dupa Conferinta la nivel Inalt din 18-19 februarie 2010 de la Interlaken vor fi evaluate cu ocazia Conferintei privind viitorul Curtii Europene a Drepturilor Omului ce va avea loc la Izmir in perioada 26-27 aprilie 2011.

Un alt obiectiv important al Curtii va fi aderarea Uniunii Europene la sistemul Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Negocierile care se desfasoara in acest scop intre Uniunea Europeana si Consiliul Europei urmeaza a se încheia in iunie 2011.

Cu această ocazie, la Strasbourg s-a desfasurat si seminarul cu tema:”Care sunt limitele interpretarii evolutive a Conventiei Europene a Drepturilor Omului?”.

Sursa: MAE